Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.02.2022 12:00

V Ostrom Grúni založili sociálny podnik, zamestnáva zdravotne znevýhodnených


Ostrý Grúň. Snímka zdroj: igorkasper.sk


Najmä údržbe obecného majetku, ale aj zabezpečovaniu objednávok od občanov sa venuje sedem zamestnancov obecného sociálneho podniku v Ostrom Grúni v okrese Žarnovica.


Podnik založila obec vlani, vôbec ako prvá v regióne, aby zabezpečila čo najlepšiu údržbu obce a súčasne dala prácu zdravotne znevýhodneným občanom.

„Pred založením sociálneho podniku sme mali na údržbárske práce v obci len jedného človeka. V súčasnosti ich máme k dispozícii sedem a v najbližšom období plánujeme prijať ešte jednu osobu a možno aj ďalších podľa potreby,“ uviedol pre TASR starosta Július Remenár.       

Podnik funguje od septembra 2021 a ľudia zamestnaní v ňom si prácu pochvaľujú. Spokojná je podľa starostu aj obec, ale aj jej obyvatelia, ktorým doteraz pracovníci podniku pomohli. „V tomto roku plánujeme napríklad rekonštrukciu autobusových zastávok, opravu fasády domu smútku či opravu schodiska v cintoríne a aj tieto práce by mali zabezpečovať pracovníci obecného podniku,“ pripomenul.       

Obec v týchto dňoch pripravuje aj väčšiu investíciu, ktorou je výstavba niekoľkých nájomných bytov ako nadstavba nad materskou školou. „Máme už štúdiu a rozpracovaný je aj projekt. O financovanie chceme požiadať Štátny fond rozvoja bývania,“ doplnil Remenár.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2019
Sociálny podnik v obci Veľaty patrí k prvým na Slovensku, bude vyrábať brikety
V obci Veľaty v Trebišovskom okrese pôsobí jeden z vôbec prvých sociálnych podnikov na Slovensku. Obecná firma Thermostav, ktorá vznikla v roku 2017, získala sociálny status koncom minulého roku. Okrem iných činností sa chystá spustiť výrobu drevených brikiet.
viac
28.12.2019
Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet
Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.
viac
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
20.07.2022
Obce Kľačianskej doliny založili sociálny podnik, aktuálne v ňom pracuje 11 ľudí
Nový spoločný sociálny podnik založili s pomocou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) obce Kľačianskej doliny - Horné Hámre, Hrabičov, Župkov a Kľak v okrese Žarnovica. Zameraný je na komunálne služby ako údržba a čistenie ciest, údržba verejných priestranstiev a zelene a obecného majetku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %