Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
21.10.2019 05:10

Sociálny podnik v obci Veľaty patrí k prvým na Slovensku, bude vyrábať brikety


Na snímke pracovníci sociálneho podniku opravujú chodník v miestnej materskej škole vo Veľatoch v okrese Trebišo. FOTO TASR - Roman Hanc.


V obci Veľaty v Trebišovskom okrese pôsobí jeden z vôbec prvých sociálnych podnikov na Slovensku. Obecná firma Thermostav, ktorá vznikla v roku 2017, získala sociálny status koncom minulého roku. Okrem iných činností sa chystá spustiť výrobu drevených brikiet.


"Hlavným zameraním podniku je spracovanie odpadového dreva a sčasti stavebná činnosť, práce pri realizácii projektov, aj pri obecných nehnuteľnostiach, ktoré potrebujú rekonštrukciu a údržbu. Aktuálne má podnik piatich zamestnancov, štyroch z našej obce a jedného zo susednej, plus manažéra. Zamestnancov máme zo skupiny dlhodobo nezamestnaných, zo znevýhodnených a zraniteľných osôb," priblížil pre TASR starosta obce Mikuláš Levkut. Podnik podľa neho využíva výhody sociálneho statusu aj pri zákazkách v rámci projektov, na ktoré obec získala financie z externých zdrojov, ako sú eurofondy, ako aj zo zdrojov obecného rozpočtu. Zamestnanci mali napríklad na starosti subdodávateľské práce v dedine pri nedávnom kladení asfaltu na Obchodnej ulici.       

Na svoju činnosť získal podnik vládny príspevok v sume takmer 145-tis. eur. Časť peňazí je určená na výstavbu haly s briketovacím lisom, kde sa budú vyrábať brikety, na nákup štiepkovača, traktora či traktorovej vlečky. Štiepku a brikety chce obec využívať jednak pre vlastné potreby, nadprodukcia pôjde na predaj. "Thermostav musí byť čiastočne ziskový, časť mzdových nákladov dotuje úrad práce a zvyšok si musíme zarobiť sami," uviedol starosta. Samotné štiepkovanie a výrobu brikiet plánujú spustiť po dobudovaní haly a jej technologického vybavenia. V rámci domácej spotreby palivo vyžijú v obci na vykurovanie materskej školy a po vybudovaní novej kotolne aj kultúrneho domu a obecného úradu. K možným zdrojom biomasy patrí lesný urbariát, štátne lesy, zarastené bývalé vinice v okolí či odpad z domácich záhrad.       

K aktivitám podniku v týchto dňoch patria menšie stavebné práce, ako je úprava chodníka do obecnej materskej školy. "Je to taká prírodná konštrukcia mlatového chodníka, ktorý korešponduje s okolím miestneho parku. Na budúci rok máme 800. výročie prvej písomnej zmienky o obci, takže všetky tie drobné akcie sú zamerané na to, aby sme boli pripravení na tú veľkú oslavu," povedal manažér podniku Ján Jakubčík.       

Starosta oceňuje výhody sociálneho podniku, hoci zároveň poukazuje, že pre samosprávu je náročné viesť ho. "Myslím si, že to stojí za to, len pre starostov zo znamená viac práce a zodpovednosti, ono je jednoduchšie, ako sa povie, len kúriť a svietiť a sem-tam realizovať menší projekt. Na druhej strane, treba pomôcť, tým, že tu zamestnávame v súčasnosti päť ľudí, predsa len znižujeme nezamestnanosť a prakticky obec je tu najväčším zamestnávateľom," skonštatoval.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2019
V meste Snina vzniká sociálny podnik
Sninská samospráva podniká záverečné kroky k spusteniu prevádzky sociálneho podniku. Potvrdzujú to dva body rokovania ostatného mestského zastupiteľstva.
viac
21.10.2019
Obec chce obnoviť pivnicu niekdajšieho Andrássyovského kaštieľa
Obec Veľaty v okrese Trebišov plánuje obnoviť pivničné priestory zaniknutého Andrássyovského kaštieľa a využívať ich na rôzne prezentácie, podujatia aj na priblíženie, ako samotný kaštieľ kedysi vyzeral.
viac
21.11.2020
V Senici pripravujú založenie sociálneho podniku
Pôjde o tzv. „integračný sociálny podnik“, ktorého cieľom bude zamestnávať znevýhodnené alebo zraniteľné osoby.
viac
21.12.2020
BBSK plánuje vznik sociálneho podniku na spracovanie ovčej vlny
V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) by mal vzniknúť sociálny podnik na spracovanie ovčej vlny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %