Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.11.2021 10:35

V osade Podskalka bolo voľakedy veľmi čisto, Rómovia tu žili súdržne


Na snímke Peter Kudráč z OZ Róm Podskalky na mieste, kde sa pri zvonici v minulosti počas letných večerov v rómskej osade Podskalka rozprávali rozprávky. FOTO TASR - Jana Ďurašková.


V rómskej osade Podskalka v Humennom bolo v minulosti čisto a miestni Rómovia tu žili veľmi súdržne. Zmena, záujem o vlastné šťastie a ľahostajnosť voči svojmu okoliu v osade nastala po roku 1989.


Vyplýva to zo zistení Petra Kudráča z občianskeho združenia Róm Podskalky, ktoré vďaka projektu podporeného Fondom na podporu národnostných menšín sondovalo premenu miestnej komunity na základe výpovedí niekoľkých jej členov.       

"Všetci respondenti sa zhodli, že ak porovnávame minulosť a súčasnosť, bolo tu naozaj veľmi čisto, nebolo tu toľko ton odpadu ako teraz," povedal pre TASR s tým, že čiastočne je to zapríčinené súčasnou konzumnou dobou, z veľkej časti však i pohodlnosťou dnešnej generácie. Ako vysvetlil, Rómovia z Podskalky neboli nikdy zručnými remeselníkmi, v minulosti sa venovali najmä poľnohospodárstvu, koniarstvu a nádenníckym prácam. Potraviny preto nespotrebúvali s toľkými obalmi ako v súčasnosti, pochádzali z domácej výroby.       

Keď sa v minulosti vytvoril v osade neporiadok, miestni Rómovia sa bez rozdielu veku zapojili do vajdovej výzvy na upratovanie. "Keď sa išlo upratovať, išli všetci. Keď sa išlo rúbať drevo, išli všetci. Keď si niekto staval dom, pomáhali mu všetci, komunita držala spolu," ozrejmil Kudráč s tým, že ľudská súdržnosť a spoločná "zodpovednosť" za obývané prostredie sa z osady začala vytrácať po roku 1989. "Zavládla akoby ľahostajnosť, dnešné generácie sú viac lenivé, starajú sa o svoje domy, ale len zvnútra, čo je vonku, ich už netrápi," skonštatoval.       

Podľa Kudráčových slov bola v minulosti súdržnosť miestnych viditeľná aj v iných oblastiach. "Staršie ročníky spomínajú na 'starého Bertyho', ktorý so svojou manželkou postavil hlinenú pec a piekol v nej chlieb pre chudobnejších osadníkov zadarmo," priblížil. Dnes už nepredstaviteľným je tiež podľa jeho slov stretnutie detí a ich matiek pri miestnej zvonici, kde sa v minulosti počas večerov rozprávali rozprávky. "Tí naši respondenti, keď boli deťmi, pri tom ohni a rozprávkach zaspávali svojim matkám na kolenách. Pre všetkých to boli nezabudnuteľné chvíle," uzavrel.       

Výstupom projektu "Nie sme tu od včera dva" je sedem štruktúrovaných rozhovorov na deväť téz zaznamenaných vo zvukovej i písomnej podobe, ktoré budú dostupné online na stránkach Dokumentačno-informačného centra pri Štátnej vedeckej knižnici v Prešove.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka
Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.
viac
03.07.2017
Rómovia ako ľudské zdroje
Rómovia sú ekonomickým potenciálom i sociálnym kapitálom pre starnúcu Európu. To je hlavné posolstvo medzinárodného projektu „Meníme diskurz, meníme prax: RARE – Rómovia ako ľudské zdroje“, ktorý jeho zástupcovia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii.
viac
12.09.2017
Schválený národný projekt pomôže obciam pri vysporiadaní pozemkov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje schválil Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“.
viac
22.01.2018
Humenné získalo dotáciu na projekt občianskych poriadkových služieb
Od začiatku roka fungujú v Humennom miestne občianske poriadkové služby (MOPS), ktoré pôsobia najmä v prostredí marginalizovaných rómskych komunít na území mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %