Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.07.2017 01:40

Rómovia ako ľudské zdroje


Ilustračná snímka: (tasr).


Rómovia sú ekonomickým potenciálom i sociálnym kapitálom pre starnúcu Európu. To je hlavné posolstvo medzinárodného projektu „Meníme diskurz, meníme prax: RARE – Rómovia ako ľudské zdroje“, ktorý jeho zástupcovia predstavili na dnešnej tlačovej konferencii.


Slovensko je jednou z ôsmich krajín východnej a juhovýchodnej Európy, kde sa medzinárodný projekt realizuje. Partnermi na slovenskej strane je nezisková organizácia ETP Slovensko, občianske združenia (OZ) Ľudia v Tatrách a Centrum spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (SAV).      

„Cieľom je pripraviť inovatívne pilotné projekty vedúce k efektívnemu začleňovaniu Rómov na pracovný trh, vrátane zvyšovania ich kvalifikácie a na základe týchto projektov navrhnúť odporúčania pre nové modely inštitucionálnej spolupráce v celom procese," uviedol zástupca neziskovej organizácie ETP Slovensko Miroslav Pollák. Poukázal na to, že všeobecne vnímaným faktom je, že rómske obyvateľstvo predstavuje nevyužitý potenciál na trhu práce.      

"Chceme poukázať na možnosti toho, ako práve na lokálnej úrovni možno búrať bariéry medzi prácou a medzi tými, ktorí pracovať chcú," uviedol Richard Filčák z Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Zámerom je preto spojiť úsilie neziskových organizácií, pomáhajúcich inštitúcií, samotných ľudí z rómskej komunity a samospráv.      

"Pilotné projekty budeme realizovať v okrese Lučenec, Kežmarok a na košickom sídlisku Luník IX," spresnila Andrea Hagovská z OZ Ľudia v Tatrách. "Budú zamerané na rozvíjanie inklúzie v oblasti práce, vzdelávania a bývania," spresnila.     

 V slovenskom projekte zamýšľajú jeho autori vytvoriť centrum, kde by bolo možné zhodnotiť ich zručnosti a predpoklady pre využitie na pracovnom trhu. V ďalších krokoch potom vytvoriť možnosti doplnenia kvalifikácie, vzdelania pre účastníkov, ale aj aktívne vyhľadávať možnosti ich uplatnenia na pracovnom trhu, v prvej línii i prostredníctvom krátkodobých pracovných možností,“ uviedla Hagovská. Slúžiť by na to mala „Flexi karta“, zoznam overených pracovných zručností a kompetencií, ktoré môžu zamestnávatelia využiť. "Aktívne chceme preto aj so zamestnávateľmi vo vybraných okresoch komunikovať o možnosti zamestnávať Rómov, v tomto smere chceme komunikovať a spolupracovať aj s úradmi práce," vysvetlila Hagovská.       

Keďže je SR jednou z ôsmich krajín zapojených do projektu, súčasťou projektu je aj komparácia jednotlivých projektov a ich prínosu v jednotlivých krajinách, výmena a zdieľanie skúseností.      

Projekt je realizovaný od 1. januára 2017 do 30. júna 2019 v SR, Českej republike, Maďarsku, Srbsku, Bulharsku, Rumunsku, Moldavsku a Ukrajine. Projekt je financovaný v rámci Stratégie EU pre dunajský región, program Interreg EÚ na podporu spolupráce a rozvoj krajín strednej Európy so zameraním na sociálne inovácie. Rozpočet medzinárodného projektu je dva milióny eur, podiel pre aktivity v SR je približne desať percent celkového rozpočtu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
MV SR podporí svojpomocnú výstavbu obydlí prostredníctvom mikropôžičiek
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) poskytne 13,5 milióna eur na finančné nástroje pre svojpomocnú výstavbu obydlí a podporu sociálnych podnikov.
viac
12.09.2017
Schválený národný projekt pomôže obciam pri vysporiadaní pozemkov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje schválil Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre národný projekt „Podpora vysporiadania pozemkov v marginalizovaných rómskych komunitách“.
viac
26.07.2019
Rómsky vzdelávací fond pomáha zmenšiť rozdiely vo vzdelávaní Rómov a Nerómov
Projekt Rómskeho vzdelávacieho fondu sa prostredníctvom troch samostatných projektov s názvom Mentorská a tútorská podpora pre rómskych žiakov snaží prispieť k zmenšeniu rozdielov vo vzdelávacích výsledkoch Rómov a Nerómov.
viac
09.04.2021
Rezorty sa rozhodli na rozdelení zdrojov REACT-EU
Slovensko sa dočká ďalšej rýchlej pomoci na boj s pandémiou a jej dopadmi. Z EÚ na to dostaneme navyše 780 miliónov eur. Najväčšia časť zdrojov pôjde do Operačného programu Ľudské zdroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %