Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
17.01.2020 01:10

V Oravskej Polhore postavia Európske centrum gajdošskej kultúry


Ilustračná snímka, zdroj: YouTube


Tradičná gajdošská kultúra bude mať reprezentatívne priestory v najsevernejšej obci Slovenska – Oravskej Polhore.


Už na jar plánujú v Oravskej Polhore začať s výstavbou Európskeho centra gajdošskej kultúry. Podľa miestneho starostu Michala Strnála sa takýto objekt zatiaľ nenachádza nikde inde v strednej Európe.

Nová stavba bude stáť v centre obce. Jej súčasťou budú plne vybavená dielňa na výrobu gájd, priestory určené na workshopy či knižnica pre študentov muzikológie. „Bude tam aj malá koncertná sála s nahrávacím štúdiom a galéria, kde budú vystavené rôzne druhy gájd z celého sveta. Budeme tam mať aj priestory na výučbu hry na gajdy - zvukovo izolované miestnosti, kde sa záujemcovia naučia hrať na tento špecifický nástroj,“ priblížil oravskopolhorský starosta. Súčasťou projektu je aj zakúpenie vnútorného vybavenia centra.

Dizajn aj interiér, najmä koncertnej sály, pomáhal navrhnúť Škót, ktorý vyučuje muzikológiu na krakovskej univerzite v Poľsku. „Na základe jeho odporúčaní bude mať koncertná sála otvorené stropy, aby zvuk gájd mohol v takýchto priestoroch naplno rezonovať,“ dodal M. Strnál.

Projekt na výstavbu Európskeho centra gajdošskej kultúry predložili Oravskopolhorčania v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko - Slovenská republika. Získali naň nenávratný finančný príspevok 450 000 eur. Obec sa bude na projekte podieľať spolufinancovaním vo výške päť percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
13.06.2018
Oravská Polhora zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny
Oravskú Polhoru (okres Námestovo) navštívia zajtra (14. júna 2018) členovia súťažnej poroty Európskej ceny obnovy dediny. Najsevernejšia obec získala právo reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži po tom, čo získala titul Dedina roka 2017.
viac
13.01.2020
V Oravskej Polhore sprevádzkovali inhalatórium na slanú vodu
V Oravskej Polhore sprevádzkovali malé inhalatórium na jodo-bromovú slanú vodu spod Babej hory. Podarilo sa to zásluhou medzinárodného projektu. Podľa starostu Michala Strnála je prameň slanej vody unikátny a jeho zloženie ojedinelé v strednej Európe.
viac
09.02.2024
Fašiangové slávnosti v Prešove: Oživenie tradičnej slovenskej kultúry a zábavy
Park kultúry a oddychu v spolupráci s mestom Prešov sa opäť pripravuje na tradičné Fašiangové slávnosti, ktoré budú oslavovať bohatú kultúru a dedičstvo Slovenska. Udalosť, ktorá bude prebiehať v piatok, 9. februára 2024 od 16:00 na Hlavnej ulici v Prešove, sľubuje zábavu pre všetkých návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %