Pondelok 13.05.2024
Dnes má meniny 
Servác
°C
13.01.2020 05:05

V Oravskej Polhore sprevádzkovali inhalatórium na slanú vodu


Oravská Polhora


V Oravskej Polhore sprevádzkovali malé inhalatórium na jodo-bromovú slanú vodu spod Babej hory. Podarilo sa to zásluhou medzinárodného projektu. Podľa starostu Michala Strnála je prameň slanej vody unikátny a jeho zloženie ojedinelé v strednej Európe.


"Táto vzácna slaná voda sa využíva od nepamäti. Nie je určená na konzumáciu, no je veľmi dobrá a má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Dajú sa s ňou liečiť rôzne kožné choroby, problémy s dýchaním alebo s hrdlom," uviedol Strnál.       

Prameňov v katastri Oravskej Polhory je niekoľko. Podľa Strnála sú to oficiálne vrty, prieskumné vrty, ale aj rôzne zmapované a evidované pramene, kde slaná voda prirodzeným spôsobom vychádzala na zemský povrch. V dnešnej dobe sa podľa neho využívajú dva pramene.       

Výstavbou inhalatória na slanú vodu úsilie Oravskopolhorčanov nekončí. V spolupráci s partnerskou obcou v Českej republike podali ďalší medzinárodný projekt, ktorý je zameraný na výstavbu odparovne a sušiarne na slanú vodu. Tá by mala stáť v blízkosti inhalatória. "Chceli by sme vytvoriť komplex, kde by sme mohli nielen domácim, ale aj návštevníkom ukázať účinky a prínosy slanej vody. Okrem inhalovania im chceme ukázať, ako sa odparuje a suší soľ a ako sa získava ten finálny produkt," objasnil oravskopolhorský starosta.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
O geotermálny vrt majú záujem Američania
O Teriakovce v okrese Prešov má záujem americký investor. Láka ho tu horúca slaná voda v útrobách zeme.
viac
13.06.2018
Oravská Polhora zabojuje o Európsku cenu obnovy dediny
Oravskú Polhoru (okres Námestovo) navštívia zajtra (14. júna 2018) členovia súťažnej poroty Európskej ceny obnovy dediny. Najsevernejšia obec získala právo reprezentovať Slovenskú republiku v európskej súťaži po tom, čo získala titul Dedina roka 2017.
viac
06.04.2021
Obnova vodnej nádrže Ružiná pokračuje
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce nastavené tak, aby mohli na stavenisko privážať mechanizmy.
viac
17.05.2021
Vodnú nádrž Ružiná chcú začať napúšťať v júni
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce na dne nádrže tak, aby ju mohli začať napúšťať v júni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %