Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.02.2023 10:35

V Michalovciach vznikne Centrum pre popularizáciu fyziky, získalo grant od SEPS


Ilustračná snímka: (tasr).


Centrum pre popularizáciu fyziky vznikne pri Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach. Projekt približujúci prírodné vedy deťom, mládeži i širšej verejnosti praktickou a neformálnou výučbou získal podporu 30 000 eur.


Grant poskytne Košickému samosprávnemu kraju (KSK) Nadačný fond Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) v Nadácii Pontis, informovala hovorkyňa spoločnosti SEPS Sandra Čičová Kotzigová.

Podpora ide z grantového programu Vybudovanie centier popularizácie fyziky. Výzvu vyhlásili s cieľom podporiť aktivity zamerané na vytvorenie takýchto centier na východnom a západnom Slovensku. Inšpiráciou a príkladom dobrej praxe bolo Centrum popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulinyho - Tótha v Martine.

"Viaceré prieskumy nám ukazujú, že fyzika na základných a stredných školách nepatrí k obľúbeným predmetom. Je dôležité, aby sme deťom priblížili prírodné vedy, najmä v súčasnosti, keď Slovensku chýbajú odborníci a odborníčky v tejto oblasti," uviedol Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis, ktorá Nadačný fond SEPS spravuje.

Gymnázium Pavla Horova je najväčšie v košickom regióne a podľa rebríčka kvality vzdelávania organizácie INEKO sa dlhodobo umiestňuje na popredných miestach. Od začiatku apríla tak vznikne v Michalovciach moderný priestor ScienceOpenLab - Centrum pre popularizáciu fyziky. Formou workshopov, prednášok, školení, vedeckej show a iných aktivít ponúkne žiakom, učiteľom či širšej verejnosti príležitosť spoznať a pochopiť prírodné procesy, ako aj možnosť rozvíjať pozitívny vzťah k fyzike alebo zatraktívniť záujem o štúdium prírodných a technických vied.

"Veda a výskum idú ruka v ruke s inováciami. Práve nové objavy v oblasti elektroenergetiky sú základom pre budúce povolania, ktoré dnes ešte nepoznáme. Nové centrum popularizácie fyziky v Michalovciach má ambíciu priblížiť prírodné javy študentom aj širokej verejnosti. Môže tak zohrať dôležitú úlohu v praktickom vzdelávaní a stať sa súčasťou pozitívnych zmien, ktoré vývoj v elektroenergetike prinesie," skonštatoval generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2017
V centre Michaloviec vyrástli ľadové sochy
Rozprávkové postavičky z ľadu majú možnosť obdivovať Michalovčania a návštevníci mesta v týchto dňoch na Námestí slobody. Vyrezali ich štyria umelci, ktorí pochádzajú z Rakúska, Slovinska, Maďarska a Ukrajiny. Festival Ľadové kráľovstvo má v Michalovciach svoju premiéru.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
11.10.2021
Mesto otvorilo v bývalej škôlke nové denné centrum pre seniorov
Mesto Michalovce otvorilo v poradí desiate denné centrum pre seniorov. Nachádza sa v objekte bývalej materskej školy na Vrboveckej ulici. Otvorenie sa uskutočnilo vo štvrtok 7. októbra. Informovala o tom tamojšia radnica.
viac
16.08.2022
Školy a združenia sa môžu uchádzať o grant na popularizáciu vedy
Školy, občianske združenia, neziskové organizácie a verejné výskumné inštitúcie sa môžu uchádzať o grant na projekty na popularizáciu vedy a techniky z Nadačného fondu Slovenská elektrizačná prenosová sústava v Nadácii Pontis. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Sandra Čičová Kotzigová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %