Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.02.2024 05:05

V mestskej časti Pereš vznikol lesopark za asi 340-tis. eur


Snímka zdroj: Košice online


Košická mestská časť (MČ) Pereš vybudovala lesopark. Stálo to asi 340-tis.eur. Ako pre TASR povedal tamojší starosta Peter Kavuľa, denne ho navštívi zhruba 500 ľudí.


Lesopark sa rozprestiera na ploche 56 hektárov, chodníky sú v celkovej dĺžke takmer 7,8 kilometra. "Máme tam päť veľkokapacitných altánkov s piknikovými stolmi, je tam 21 lavičiek, 26 odpadkových košov. Máme nádherný náučný chodník, teda mobiliár s popisom, čo sa v tom lese nachádza - dreviny, hmyz, huby, vtáctvo a podobne," priblížil.         

Projekt financovali prevažne z dotácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. MČ ho spolufinancovala sumou asi 17.000 eur. "Teraz čakáme na kontrolu z ministerstva, ktoré nám poskytlo peniaze," dodal.         

Podľa starostu bolo v lese, kde lesopark vznikol, množstvo polámaných, suchých a zhnitých stromov. "To sa odpratalo. Toto bol hlavný motív, aby sme tento klenot, ktorý tu máme, premenili na nejaký vysoko užitočný priestor, ktorý dokážu využívať nielen obyvatelia Pereša," dodal s tým, že les vyčistili, je tak priehľadný a nedáva priestor na nekalé činnosti.         

Zároveň je pri každom vstupe závora, čím chcú zabrániť vjazdu terénnych áut, štvorkoliek a podobne. Takzvanými fotopascami monitorujú aj jednotlivé vybavenie. Cieľom je predísť prípadnému vandalizmu.         

Lesopark sa nachádza na severovýchodnom oblúku Pereša. Má štyri základné vstupy, ktoré vedú z ulice Haburská, Krompašská a Krásnohorská. Ďalší vstup do novovybudovaného lesoparku vedie od tamojšieho zariadenia pre seniorov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2016
V Košiciach vyrástol tretí zimný štadión
Nový zimný štadión Aréna Sršňov postavili na sídlisku Košického vládneho programu (KVP) v blízkosti Základnej školy Drábov. Vybudoval ho súkromný investor, ktorý si pozemky od mesta prenajal na 30 rokov.
viac
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
30.05.2019
V átriu školy v Poprade vytvoria jazierko a zvýšia biodiverzitu
Mladí odborníci zo študentského tímu z Košíc, prihlásení v súťaži „Pre vodu“, začínajú so spracovaním projektu zadržania a využitia dažďovej vody na ZŠ s materskou školou v Poprade. Jazierko, ktoré si vysnívali žiaci a pedagógovia, bude jedným z prvkov na zvýšenie biodiverzity školského areálu.
viac
14.08.2023
Mesto plánuje výstavbu novej MŠ v mestskej časti Pereš
Mesto Košice chce v mestskej časti (MČ) Pereš postaviť novú materskú školu (MŠ) pre 111 detí. S jej výstavbou by sa mohlo začať v prvej polovici budúceho roka. Informuje o tom na svojej webovej stránke. Kapacita mestských škôlok sa zvýši aj od nadchádzajúceho školského roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %