Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.08.2023 09:30

Mesto plánuje výstavbu novej MŠ v mestskej časti Pereš


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Košice chce v mestskej časti (MČ) Pereš postaviť novú materskú školu (MŠ) pre 111 detí. S jej výstavbou by sa mohlo začať v prvej polovici budúceho roka. Informuje o tom na svojej webovej stránke. Kapacita mestských škôlok sa zvýši aj od nadchádzajúceho školského roka.


Podľa vedenia mesta by mohli prvých škôlkarov v novej MŠ v Pereši prijať od školského roka 2025/2026. Ak uspeje so žiadosťou o poskytnutie prostriedkov z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti zameranou na zvyšovania kapacít MŠ, výstavba bude v plnej výške financovaná z plánu obnovy. Magistrát začne po vydaní územného rozhodnutia s prípravou žiadosti o stavebné povolenie a následne vyhlási verejné obstarávanie.

Oddelenie školstva každoročne eviduje vysoký záujem rodičov z Pereša o umiestnenie svojich detí do MŠ po celom meste. Doposiaľ tam existuje MŠ len ako elokované pracovisko MŠ Nešporova. "V súčasnosti je v jedinej triede v tejto škôlke 13 detí, pričom záujem rodičov aj vzhľadom na novú výstavbu v tejto MČ a v blízkej lokalite Lorinčík-Háje vysoko prevyšuje kapacitné možnosti tejto MŠ," pripomína magistrát s tým, že vybudovaním novej škôlky by pribudlo päť tried.

V nasledujúcom školskom roku pribudnú dve nové triedy pre 44 detí v MŠ Oštepová, kde je koncom tohto mesiaca naplánovaná kolaudácia. "V týchto dňoch sa tam finalizujú terénne úpravy, vnútorné komunikácie a chodníky. Škôlka získa aj úplne nové priestory pre kuchyňu, keďže sa počet stravníkov zvýši o polovicu na 150," dodáva mesto. Celkové náklady na rozšírenie tried a ďalšie investície do zateplenia stien, výstavby novej kuchyne, kúpy nových gastrozariadení, skrášlenia školského dvora a obnovy detského ihriska dosiahnu 1,7 milióna eur a sú financované najmä z eurofondov.

O osem škôlkarov navyše by v novom školskom roku malo navštevovať aj MŠ Palárikova, kde v júli začali s rozširovaním jej kapacít v sume 40 000 eur. Okrem toho v dvoch pavilónoch vymenia svietidlá a vynovia kúrenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2017
Voľné miesta pre petržalských škôlkarov
Pre Petržalčanov, ktorí nedostali pre svoje dieťa miesto v materskej škole a chodia za prácou smerom do Karlovej Vsi, má mestský úrad dobrú správu.
viac
26.01.2019
Mesto Lučenec chce postaviť novú škôlku a zvýšiť kapacitu existujúcich
Nová škôlka a zvýšenie kapacity existujúcich škôlok je aktuálnym zámerom samosprávy Lučenca, ktorá na tento účel žiada nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Celkové náklady majú podľa projektovej dokumentácie presiahnuť 1,05 milióna eur, pričom oprávnené náklady sú vo výške 670.000 eur.
viac
23.04.2020
Poslanci Lamača schválili od januára 2021 novú škôlku na Boroch
V lokalite Bory v rámci katastrálneho územia bratislavského Lamača by mala od 1. januára 2021 fungovať nová materská škola (MŠ).
viac
30.05.2023
Ružinov plánuje v septembri otvoriť škôlku v projekte Ovocné sady
Bratislavský Ružinov by mal v septembri otvoriť novú materskú školu (MŠ) v rámci projektu Ovocné sady. Vytvorené sú štyri triedy s kapacitou 80 miest i školskou jedálňou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %