Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.01.2019 11:15

Mesto Lučenec chce postaviť novú škôlku a zvýšiť kapacitu existujúcich


Ilustračná snímka (tasr)


Nová škôlka a zvýšenie kapacity existujúcich škôlok je aktuálnym zámerom samosprávy Lučenca, ktorá na tento účel žiada nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Celkové náklady majú podľa projektovej dokumentácie presiahnuť 1,05 milióna eur, pričom oprávnené náklady sú vo výške 670.000 eur.


„Sme si vedomí toho, že zvyšných zhruba 380.000 eur budeme musieť schváliť z vlastného rozpočtu. To spolufinancovanie nie je päťpercentné, ako sme zvyknutí, ale je to vyššia suma. Dúfam však, že to v rozpočte nájdeme a bude to jedna z našich väčších investičných akcií v meste,“ uviedla primátorka Alexandra Pivková, podľa ktorej je napriek vyššej spoluúčasti pridaná hodnota projektu zrejmá.       

Nová škôlka s piatimi triedami a kapacitou sto detí má vzniknúť na Ulici F. Lehára, na pozemku, kde stojí budova s niekdajšími nájomnými bytmi mesta. Tie sú však podľa primátorky už zničené a trvalo neudržiavané. Súčasťou projektu je i revitalizácia okolia, vybudovanie nového ihriska a základná infraštruktúra.       

Podľa dôvodovej správy sú v súčasnosti v Lučenci nepostačujúce kapacity materských škôl s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. „Cieľom tohto projektu je dosiahnuť čo najvyššiu účasť detí vo veku štyri až päť rokov na predprimárnom vzdelávaní v materských školách. Výstavba novej materskej školy vyplýva z dôvodu, že súčasné kapacity materských škôl v meste v súvislosti s priaznivým demografickým vývojom nepostačujú pre umiestnenie všetkých detí, ktorých rodičia žiadajú o umiestnenie do týchto zariadení,“ uvádza sa v správe.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Poslanci Lamača schválili od januára 2021 novú škôlku na Boroch
V lokalite Bory v rámci katastrálneho územia bratislavského Lamača by mala od 1. januára 2021 fungovať nová materská škola (MŠ).
viac
02.07.2020
TTSK zrekonštruuje priestory SOŠ v Senici za takmer 85 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) získal z eurofondov prostriedky na výstavbu modernej odbornej učebne na Strednej odbornej škole (SOŠ) podnikania v remeslách a službách Senica. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
27.07.2023
Výstavba plavárne bude drahšia, predĺži sa o približne dva mesiace
Výstavba krytej plavárne v Lučenci bude pravdepodobne drahšia a predĺži sa o približne dva mesiace. Dôvodom sú práce navyše, ktoré treba podľa zhotoviteľa vykonať.
viac
14.08.2023
Mesto plánuje výstavbu novej MŠ v mestskej časti Pereš
Mesto Košice chce v mestskej časti (MČ) Pereš postaviť novú materskú školu (MŠ) pre 111 detí. S jej výstavbou by sa mohlo začať v prvej polovici budúceho roka. Informuje o tom na svojej webovej stránke. Kapacita mestských škôlok sa zvýši aj od nadchádzajúceho školského roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %