Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.05.2022 09:30

V meste pribudnú nové kvitnúce biodiverzitné lúky


Snímka zdroj: (Mesto Vráble).


Vo Vrábľoch tento rok pribudnú nové biodiverzitné lúky. Prvá vznikla v roku 2019 na sídlisku Žitava. Tento rok mesto vyčlenilo ďalšie dve lokality na sídlisku Lúky.


Radnica vybrala plochy, ktoré momentálne nie sú využívané a sú vhodné na výsev kvitnúcich lúk. „Plochy sa najprv zmulčujú, odstráni sa vegetačný kryt a následne sa zasejú nové druhy rastlín. Veríme, že týmto projektom prispejeme k ochrane biodiverzity fauny a flóry a zlepšeniu životného prostredia v našom meste,“ uviedol mestský úrad.

Biodiverzitné lúky obsahujú rozmanité druhy kvitnúcich bylín, kde nájdu svoje útočisko rôzne druhy hmyzu, drobné vtáctvo a opeľovače. „Na rozdiel od bežných trávnikov sa kosia iba jeden až dvakrát do roka. Vďaka vysokému podielu kvitnúcich rastlín obsahujú menej alergénnych trávnatých druhov. Takisto majú mikroklimatickú funkciu, pretože majú schopnosť zadržiavať dažďovú vodu, čím ochladzujú okolité prostredie,“ pripomenula radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2018
Mesto postavilo 24 nových nájomných bytov
Vo Vrábľoch v okrese Nitra pribudla v závere minulého roka nová nájomná bytovka na sídlisku Žitava. Z celkového počtu 24 bytov je deväť jednoizbových, 12 dvojizbových a tri trojizbové. Celkové náklady na výstavbu dosiahli 992 970-tis. eur.
viac
16.10.2019
Mesto chce vybudovať nový úsek cyklotrasy na sídlisku Lúky
Mesto Vráble plánuje vybudovať nový úsek cyklotrasy na sídlisku Lúky. Financie na výstavbu cyklochodníka chce získať z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.
viac
17.05.2021
V troch lokalitách v Dubnici nad Váhom vybudujú nové polopodzemné kontajnery
Mesto vybuduje v nadchádzajúcich týždňoch nové stojiská polopodzemných kontajnerov v troch lokalitách – predovšetkým tam, kde súčasné kontajnerové stojiská kapacitne nepostačujú a nie je možné ich rozšíriť doplnením o ďalšiu zbernú nádobu.
viac
07.06.2021
Mesto Vráble začalo s výstavbou cyklolávky ponad rieku Žitava
Vrábeľská radnica začala minulý týždeň s budovaním novej cyklolávky. Tá bude súčasťou cyklistickej cesty, ktorá prepojí viaceré mestské časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %