Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.08.2017 01:24

V chátrajúcom areáli v Koromli by chceli zriadiť zariadenie pre seniorov


Koromľa


Areál bývalého detského domova v obci Koromľa v okrese Sobrance by v budúcnosti mohol slúžiť ako zariadenie pre seniorov s kapacitou do 60 miest. Táto aktivita je súčasťou Akčného plánu (AP) rozvoja okresu Sobrance, ktorý vlani na svojom výjazdovom rokovaní schválila vláda.


Zariadenie by mala prevádzkovať obec. Ako pre TASR uviedla jej starostka Silvia Žeňuchová, zamestnať by tu chceli 20 ľudí. V jednej z častí areálu by sa podľa jej slov nachádzal denný stacionár. "Ostatné časti by sa využívali ako zariadenie pre seniorov, to znamená, že ľudia by tu reálne bývali," priblížila s tým, že ide o vhodné prostredie z hľadiska rodinného charakteru a blízkosti prírody.      

 Areál podľa jej ďalších slov vybudovali v 60. rokoch minulého storočia, fungovala v ňom základná škola. Nachádza sa tu viacero budov, okrem iného aj kuchyňa a telocvičňa. Tú by mohla využívať aj obec. "Máme v Koromli športový a volejbalový klub, tiež materskú školu," poznamenala Žeňuchová. Každý z objektov je podľa nej funkčný, k dispozícii je v nich kúrenie, napojené sú na elektrinu a plyn. Areál však chátra, pustili sa doň už aj vandali. Obec s ním však nemôže robiť nič, nie je jeho vlastníkom.       

Ako pre TASR uviedol v stanovisku rezort práce, spomínaný nehnuteľný majetok je vo vlastníctve štátu a v správe Detského domova (DeD) Remetské Hámre. V súčasnosti je predmetom prevodu správy na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na účely ďalšieho nakladania s ním. V tomto prípade ide o prebytočný nehnuteľný majetok štátu. Ten je možné nadobudnúť do správy iného správcu na základe ponukového konania, resp. osobitného ponukového konania. Obec by ho však najradšej získala podľa slov starostky bezodplatne. Zákon podľa ministerstva takúto možnosť pripúšťa, "ale len v prípade, ak v osobitnom ponukovom konaní prebehnú neúspešné tri kolá osobitného ponukového konania".      

 V súvislosti s prestarnutým obyvateľstvom je v AP zahrnuté opatrenie zlepšiť dostupnosť služieb pre seniorov nielen v obci Koromľa, ale aj v Lekárovciach a Sobranciach. Celkové náklady naň predstavujú sumu viac ako 3 milióny eur. Aktivity by sa mali zrealizovať do roku 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2018
Starosta Anton Emrich vidí možnú spoluprácu so župou pri senioroch
Ústretovejšiu spoluprácu pri zariadeniach pre dôchodcov očakáva starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich od nového vedenia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), s ktorým absolvoval prvý kontakt.
viac
31.03.2019
Od apríla mesto ponúka novú sociálnu službu – stravovanie v jedálni
Mesto Hlohovec začne od 1. apríla znovu poskytovať sociálnu službu – vydávanie obedov v jedálni. Nárok na dotované stravovanie majú nielen seniori, obedy bude mesto zabezpečovať prostredníctvom rozpočtovej organizácie Harmonia – Zariadenie pre seniorov.
viac
28.11.2019
V obci Radobica otvoria nové zariadenie pre seniorov, prinieslo pracovné miesta
Obyvatelia Radobice v okrese Prievidza, ale i ďalší z bližšieho a vzdialenejšieho okolia budú mať k dispozícii nové sociálne služby. V Radobici začne od januára budúceho roka fungovať nové zariadenie pre seniorov (ZpS), prinieslo i nové pracovné príležitosti.
viac
28.01.2023
Obec Vinodol otvorila nové zariadenie pre seniorov
V obci Vinodol v okrese Nitra vzniklo nové Zariadenie pre seniorov Vinodol. Bezbariérové zariadenie rodinného typu je otvorené od začiatku tohto roka a určené je pre 12 klientov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %