Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
21.11.2023 03:05

Unikátna mapa porovnáva Ilavu a jej okolie z roku 1806 so súčasnosťou


Ilustračná snímka


Kartografický tím z bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci pripravuje unikátnu mapu okresu Ilava, ktorá porovnáva historickú mapu od Jána Lipského z roku 1806 so súčasnou mapou tohto regiónu. A to nielen na papieri, ale aj prostredníctvom aplikácie s rozšírenou realitou.


Mappa generalis regni Hungariae – Generálna mapa Uhorska

Ján Lipský, popredný európsky kartograf, rodák zo Sedličnej pri Trenčíne a autor kartografického diela zloženého z deviatich listov sa považuje za tvorcu najpresnejších máp 19. storočia. Jeho tvorba pozostávala z presného zakresľovania žúp vtedajšieho Uhorska a Sedmohradska. Na základe tohto diela mohli kartografi z Kynceľovej vytvoriť výnimočnú porovnávaciu mapu, kde môžeme vidieť tieto zmeny bok po boku, napríklad spôsob zakreslenia cestných komunikácií, sídel, vodných tokov, pohorí, či iných dôležitých prvkov.

Ilava kedysi a dnes

Kolorovanú medirytinu Generálnej mapy Uhorska z roku 1806 budú môcť obdivovať nadšenci máp a kartografie, ako aj historici z Ilavy a jej okolia. Práve s touto mapou bude porovnávaná súčasná mapa okresu Ilava z tvorby kartografického ústavu VKÚ Harmanec. Obe mapy sú v mierke 1:76 000 a budú doplnené o textovú časť, ktorá upriamuje pozornosť užívateľa na najzaujímavejšie zmeny v regióne za viac ako 200 rokov.

"Porovnávacia mapa Ilava a okolie kedysi a dnes je súčasťou ucelenej edície porovnávacích máp jednotlivých regiónov Slovenska. Prostredníctvom nej chceme verejnosti predstaviť zmeny na Slovensku za vyše 200 rokov. Mapy majú vzdelávací charakter a sú vhodným doplnkom do škôl, no veľkú obľubu majú aj u širokej verejnosti. Pri príležitosti tejto edičnej činnosti sme v našom Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej pripravili 6-mesačnú expozíciu starých vzácnych máp Uhorska. Medzi nimi nájdete aj spomínaný originál Lipského mapy Uhorska z 19. storočia," dopĺňa Milan Paprčka, riaditeľ VKÚ Harmanec a Slovenského múzea máp v Kynceľovej.

Unikátna mapa aj pre žiakov a študentov

Porovnávacia mapa okresu Ilava kedysi a dnes bude spracovaná v mierke 1:76 000. Keďže našou túžbou je nielen osloviť s týmto unikátnym dielom nadšencov máp, ale aj študentov, môžeme považovať toto dielo za skvelú didaktickú pomôcku, ktorá priblíži žiakom ich okolie. Dozvedia sa niečo o histórii svojho regiónu a zároveň môžu sledovať, ako sa krajina od roku 1806 zmenila. Toto porovnanie môže pomôcť žiakom a študentom pochopiť geografické a historické koncepty, ktoré sa v mape nachádzajú.

Rozšírená realita nad papierovou mapou

Nad touto mapou bude funkčná aj nová mobilná aplikácia CBS Map Explorer. Tá na displeji smartfónu nad rozprestretou mapou zobrazí informácie o konkrétnych miestach, na ktoré užívateľ namieri, a povie mu, aké zmeny sa v nich odohrali.

Redakčná práca priamo v regióne

Porovnaním súčasnej mapy Hlohovec a okolie s mapou z roku 1806 sú viditeľné rozdiely, avšak presnosť a podrobnosť historickej mapy je obdivuhodná. Tento unikátny kúsok bude slúžiť turistom a miestnym obyvateľom pre účel spoznávania daného regiónu, ako aj pre nadobudnutie rôznych cenných historických informácií. Podrobnosti o zmenách v okrese Ilava pomáha zisťovať regionálny projektový manažér, Peter Mišina.

"Veľmi sa teším na tento projekt, ktorý už teraz rysuje ako jeden z najkrajších, ktoré sme robili," uzatvára Peter.

Autor: Kristína Krupová, VKÚ Harmanec


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2016
Festival svetla Bratislava 2016
Hlavné mesto Bratislava už čoskoro ožije čarom rozprávok, legiend a povestí. V dňoch 22-24.9.2016 sa bude konať Festival svetla Bratislava 2016, ktorý vďaka najmodernejším technológiám prinesie návštevníkom neopakovateľný zážitok.
viac
18.10.2018
Hlavné mesto má ďalšiu smart novinku - mapový portál
Hlavné mesto pripravilo pre Bratislavčanov ďalšie smart riešenie, ktorým je mapový portál nazývaný GIS. Ide o celopriestorovú mapu hlavného mesta, ktorá Bratislavčanom uľahčí vyhľadávanie informácií z rôznych dôležitých oblastí.
viac
27.03.2020
V Spišskej Belej slávnostne uviedli do života knihu o histórii mesta
Po 128 rokoch od vydania publikácie Samuela Webera Geschichte der Stadt Béla vyšiel, s finančnou podporou mesta, jej slovenský preklad História mesta Spišská Belá.
viac
16.01.2024
Humenné kedysi a dnes: Unikátna mapa odhalí históriu a súčasnosť našej domoviny
Humenné sú mestom s bohatou históriou, ktorá siaha stovky rokov do minulosti. Pripravovaná novinka, porovnávacia mapa súčasného a historického Humenného a jeho okolia, vytvára jedinečnú príležitosť vidieť, ako sa územie zmenilo v priebehu času.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %