Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.01.2024 12:13

Humenné kedysi a dnes: Unikátna mapa odhalí históriu a súčasnosť našej domoviny


Ilustračná snímka - banner mapa Humenne kedysi a dnes


Humenné sú mestom s bohatou históriou, ktorá siaha stovky rokov do minulosti. Pripravovaná novinka, porovnávacia mapa súčasného a historického Humenného a jeho okolia, vytvára jedinečnú príležitosť vidieť, ako sa územie zmenilo v priebehu času.


Toto dielo je výsledkom práce kartografického tímu z bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci, ktorý teraz pôsobí v Kynceľovej pri Banskej Bystrici. Originálne dielo bude porovnávať súčasnú mapu Humenného a ich okolia s mapou Jána Lipského z roku 1806, a to nielen na papieri, ale aj prostredníctvom aplikácie s rozšírenou realitou.

Mappa generalis regni Hungariae – Generálna mapa Uhorska

Ján Lipský bol popredný slovenský, uhorský a aj európsky kartograf. Rodák zo Sedličnej pri Trenčíne je autorom kartografického diela zloženého z deviatich listov, ktoré sa považuje za najpresnejšiu mapu Uhorska v 19. storočí. Originálny výtlačok kolorovanej medirytiny Generálnej mapy Uhorska z roku 1806 si nadšenci máp a histórie môžu detailne prezrieť v Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej. Vzhľadom na pozoruhodnú presnosť a podrobnosť tejto mapy, ju kartografický tím zvolil za najvhodnejšiu pre porovnanie so súčasnou mapou.

História a súčasnosť vedľa seba

Mapa z tvorby kartografického ústavu VKÚ Harmanec v Kynceľovej pri Banskej Bystrici vám umožní presne vidieť a porovnať zmeny, ktorými mesto Humenné prešlo za posledné dve storočia. Obidve mapy budú v mierke 1:76 000 umiestnené vedľa seba a budú doplnené o textovú časť, ktorá upriamuje pozornosť užívateľa na najzaujímavejšie zmeny v regióne za viac ako 200 rokov. Budeme môcť porovnať napríklad zmeny v tokoch riek, v cestných komunikáciách, vo veľkosti a dôležitosti sídel, v zmenách miestnych názvov a iných dôležitých prvkov.

"Porovnávacia mapa Humenné a okolie kedysi a dnes" je súčasťou ucelenej edície porovnávacích máp jednotlivých regiónov Slovenska. Prostredníctvom nej chceme verejnosti predstaviť zmeny na Slovensku za viac ako 200 rokov. Mapy majú vzdelávací charakter a sú vhodným doplnkom do škôl, no veľkú obľubu majú aj u širokej verejnosti," dopĺňa Milan Paprčka, riaditeľ VKÚ Harmanec a Slovenského múzea máp v Kynceľovej.

Rozšírená realita nad papierovou mapou

Nad touto mapou bude fungovať aj nová mobilná aplikácia CBS Map Explorer. Tá na displeji smartfónu nad rozprestretou mapou zobrazí informácie o konkrétnych miestach, na ktoré užívateľ namieri, a povie mu, čím sú tieto lokality zaujímavé.

Mapa ako didaktická pomôcka pre študentov

Keďže túžbou kartografov z Kynceľovej nie je len osloviť s týmto dielom nadšencov do máp, ale aj študentov, môžeme považovať toto dielo za skvelú didaktickú pomôcku, ktorá priblíži žiakom ich okolie. Dozvedia sa niečo o histórii svojho regiónu a zároveň môžu sledovať, ako sa krajina od roku 1806 zmenila. Toto porovnanie môže pomôcť žiakom a študentom pochopiť geografické a historické koncepty, ktoré sa v mape nachádzajú.

Redakčná práca priamo v regióne

Pre úspech projektu je nutná aj práca v teréne, priamo v regióne. To, ako sa región zmenil, vedia totiž najlepšie miestni obyvatelia. Podrobnosti o zmenách v Humennom a okolí pomáha zisťovať regionálny projektový manažér, Ľuboš Vyskoč.

,,K Humennému mám osobný vzťah, pretože v prvej polovici sedemdesiatych rokov som sa sem s mojimi rodičmi presťahoval a pobudli sme tu niekoľko rokov. Takže mám pekné spomienky na toto mesto i jeho blízke okolie. Po čase som sa sem pár-krát vrátil, vždy v inom období môjho života a vždy to bolo z pracovných dôvodov. Rovnako je tomu tak aj teraz. Čakajú ma na hornom Zemplíne štyri mesiace, počas ktorých budem intenzívne pracovať na tvorbe unikátnej porovnávacej historickej mapy Humenného a jeho okolia. Teším sa na desiatky pracovných stretnutí a verím, že s aktívnou účasťou miestnych organizácií, inštitúcií, škôl a samospráv regiónu spoločne vytvoríme dielo, na ktoré budú hrdí všetci obyvatelia tohto malebného kraja i samotného mesta Humenné“ uzatvára Ľuboš.

Autor: Kristína Krupová, CBS


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2018
OTS: Začína sa celonárodná nominácia na najväčšiu osobnosť Slovenska
Projekt RTVS Najväčší Slovák sa začína vo štvrtok 1. novembra prvou fázou. Verejnosť môže do 20. decembra prostredníctvom SMS nominovať osobnosti histórie či súčasnosti, o ktorých si myslí, že boli alebo sú velikánmi svojej doby.
viac
11.03.2019
Predmier: Najznámejším rodákom je J. I. Bajza, obec opravuje jeho rodný dom
Obec Predmier v okrese Bytča patrí medzi najstaršie osídlené lokality v oblasti severozápadného Slovenska, v roku 2018 oslávila 825. výročie prvej písomnej zmienky.
viac
27.03.2020
V Spišskej Belej slávnostne uviedli do života knihu o histórii mesta
Po 128 rokoch od vydania publikácie Samuela Webera Geschichte der Stadt Béla vyšiel, s finančnou podporou mesta, jej slovenský preklad História mesta Spišská Belá.
viac
21.11.2023
Unikátna mapa porovnáva Ilavu a jej okolie z roku 1806 so súčasnosťou
Kartografický tím z bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci pripravuje unikátnu mapu okresu Ilava, ktorá porovnáva historickú mapu od Jána Lipského z roku 1806 so súčasnou mapou tohto regiónu. A to nielen na papieri, ale aj prostredníctvom aplikácie s rozšírenou realitou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %