Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.07.2017 02:33

TSK ako prvý zo žúp stavia špecializované zariadenie pre autistov


Ilustračná koláž.


Centrum bude prvým špecializovaným zariadením svojho druhu v kraji a jedným z mála na Slovensku. Takmer 4 mesiace pred jeho plánovaným skolaudovaním dopyt po službách, ktoré bude poskytovať, prevyšuje jeho stanovenú kapacitu.


Zámer postaviť na území Trenčianskeho samosprávneho kraja špecializované zariadenie pre ľudí trpiacich autizmom vzišiel z veľkého dopytu po tomto type služby. „Keďže existuje vysoký dopyt po pobytovej, ale aj ambulantnej forme sociálnych služieb pre uvedenú cieľovú skupinu a TSK nemá dosiaľ špecializované zariadenie určené pre tento druh postihnutia, začatím poskytovania sociálnej služby rozširujeme spektrum sociálnych služieb poskytovaných v zariadeniach sociálnych služieb v našej zriaďovateľskej pôsobnosti a reagujeme tak na potreby obyvateľov kraja,“ vysvetlila Elena Nekorancová z oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK.

Podľa pôvodných plánov TSK malo byť centrum postavené už v roku 2015 v obci Horné Srnie v rámci existujúceho Centra sociálnych služieb Lipovec. Obyvatelia obce však s týmto zámerom petíciou vyjadrili nesúhlas, ktorý vedenie TSK akceptovalo a centrum sa rozhodlo presunúť do krajského mesta. Ako vhodné priestory na tento účel stavby sa ukázal areál zariadenia CSS - DEMY. „Najskôr malo byť zariadenie postavené v inej časti areálu CSS - DEMY. Avšak pre nepochopenie susedov sa stavba a inžinierske siete museli presunúť, čo si vyžiadalo aj zvýšenie finančných prostriedkov na dobudovanie tohto centra,“ hovorí predseda TSK o problémoch, ktoré bránili začiatku prác na autistickom centre.

Stavebný ruch pri CSS - DEMY sa však napokon začal v druhej polovici minulého roku. Približne po 10 mesiacoch prác navštívil počas kontrolného dňa stavbu centra pre ľudí s autizmom župan Jaroslav Baška. „Stavba pokračuje naozaj vo veľmi vysokom tempe. Verím, že v septembri – októbri sa odovzdá, skolauduje a bude ju môcť využívať ľudia, ktorí to potrebujú,“ doplnil župan. Zároveň informoval, že výška investície sa bude pohybovať na úrovni 1,6 mil. eur s DPH. Napriek všetkým peripetiám a prekládkam stavby je táto suma nižšia asi o 200-tisíc eur oproti prvotnému projektu z roku 2008. Stavbu zariadenia kompletne zo svojho rozpočtu hradí TSK. Na budove teraz dokončujú zatepľovanie obvodového plášťa a vnútorné omietky.

Sociálna služba v novom autistickom centre sa bude poskytovať postihnutým deťom po skončení povinnej školskej dochádzky pobytovou aj ambulantnou formou. „Žiadostí už dnes evidujeme o päť viac, než bude kapacita zariadenia. Myslím si, že táto nová sociálna služba našla odozvu, keďže sme reflektovali na požiadavky ľudí a rodičov detí s touto diagnózou,“ poznamenal predseda TSK. „Kapacita zariadenia je stanovená na 30 ľudí s tým, že budeme mať 27 lôžok. To znamená, že na pobytovú sociálnu službu, či už na týždenný alebo aj celoročný pobyt, budeme môcť prijať 27 nových klientov, 3 miesta sú vyhradené na ambulantnú, čiže dennú formu služby. Pokiaľ ide o počet zamestnancov, predpokladáme ich zvýšenie minimálne o 20 ľudí,“ dodal riaditeľ CSS - DEMY Tibor Gavenda.

Obecné noviny č. 25-26/2017

Autor: (vr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Zariadenia sociálnych služieb v TSK si tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna
Zariadenia sociálnych služieb v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) si vďaka efektívnemu hospodáreniu kraja v minulom roku tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna eur. TSK v minulom roku hospodáril s prebytkom 14,6 milióna eur.
viac
31.10.2019
Krajské Regionálne centrá sociálnej ekonomiky – bezplatná pomoc záujemcom
Každé slovenské krajské mesto má už svoje Regionálne centrum sociálnej ekonomiky. Záujemcovia o sociálne podnikanie v nich nájdu odbornú pomoc, nie len pri svojich začiatkoch, ale aj počas svojej činnosti.
viac
13.03.2020
TSK hľadá ľudí na zabezpečenie projektov na transformáciu hornej Nitry
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vyhlásil výberové konanie na obsadenie 22 pracovných miest v súvislosti s transformáciou hornej Nitry po útlme baníctva. Projekty budú smerovať na pomoc baníkom, ktorí prídu o zamestnanie, ale aj ľuďom, ktorí majú nápady na projekty transformácie regiónu.
viac
08.05.2021
Poďakovanie hasičom za ich celoročnú pomoc
Trenčiansky samosprávny kraj na čele s predsedom Jaroslavom Baškom pri príležitosti Sviatku sv. Floriána ako patróna hasičov ďakuje všetkým profesionálnym i dobrovoľným hasičom za to, že sú v každej chvíli pripravení pomáhať a podať pomocnú ruku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %