Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.10.2023 12:00

Triedenie odpadu na cintorínoch zlyháva na ľuďoch


Ilustračná snímka


Blíži sa začiatok novembra. Opäť budeme cestovať po krajine a sviečkami, ozdobnými kahancami a vencami skrášľovať hroby pri spomienke na svojich blízkych. Čo však znamenajú Dušičky z hľadiska ekológie a čo sa deje so všetkým odpadom na cintorínoch?


„Ľudia sa nás najmä v tomto čase pýtajú, prečo sa neseparuje odpad na cintorínoch v regióne,“ hovorí Ing. Ľuboš Jelačič z Technických služieb mesta Prievidza a dodáva, „v minulosti sme už skúšali zaviesť zber vytriedených zložiek komunálneho odpadu. Návštevníci cintorínov však upozornenia na vhodnosť separovania nevyužívali, respektíve nerešpektovali podmienky triedenia.“

Na miestach posledného odpočinku boli umiestnené nádoby na plast a sklo. Problém v recyklovaní odpadu z takéhoto miesta však spočíva v tom, že smútočné predmety majú viacej zložiek.

„Napríklad ozdobný kahanec má plastový podstavec, ale sklenené steny a často kovový vrchný kryt. Niektoré kahance sa síce dajú jednoduchou manipuláciou rozobrať, ľudí to však často vôbec nenapadne. Ďalším problémom sú nevyhorené zvyšky knôtov a vosku. Do kontajnerov na triedený zber tak ľudia vyhadzujú odpady, ktoré pozostávajú z viacerých zložiek a tým kontaminujú obsah zbernej nádoby,“ vysvetľuje Jelačič.

Je to o ľuďoch

Nedostatočné separovanie a nerešpektovanie pravidiel tak má za následok, že vyseparovaný odpad z cintorínov musí ísť na ďalšie dotriedenie, čo je značne neefektívne.

Podobne je to aj s bioodpadom, ktorý tvorí približne polovicu všetkého odpadu na cintorínoch. Bežne sa stáva, že ľudia okolo hrobového miesta pozbierajú lístie do igelitového vrecka a to následne vhodia do bioodpadu. V nádobe na bioodpad končia aj rôzne typy živých vencov, ktoré však často obsahujú kovové alebo umelohmotné súčasti.

„Ľudia môžu poznať výhody a potrebu triedenia odpadu, no musia si k tejto aktivite vytvoriť i návyk a musia tiež poznať jej pravidlá. Pár vyhodených kahancov či igelitiek môže spôsobiť to, že celý kontajner s bioodpadom je znehodnotený a jeho obsah sa využiť nedá,“ doplnil k problematike triedenia Jelačič.

Autor: Zdroj: Infolist mesta Prievidza


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
V Spaľovni odpadu otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum
Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle v piatok (23. 9.) zároveň otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave.
viac
17.10.2019
Deň otvorených dverí samosprávy upriami pozornosť na triedenie odpadu
Handlovská samospráva opäť otvorí svoje dvere verejnosti. Na 16. ročníku podujatia dnes (17. 10.) upriami pozornosť na ochranu životného prostredia a zvýšenie podielu triedenia odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
28.10.2023
Ani počas Dušičiek nezabúdajme triediť odpad a myslime ekologicky
Neodmysliteľnou súčasťou jesene je aj spomínanie na blízkych zosnulých. Mnoho ľudí si stále neuvedomuje, že Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých nie sú o pretekoch v zdobení hrobových miest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %