Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
14.02.2022 02:35

Svätoplukovo námestie má oživiť vodný prvok, zeleň i bezbariérová rampa


Svätoplukovo námestie v Nitre.


Centrum Nitry by sa malo v krátkej budúcnosti zmeniť. Mesto pripravuje modernizáciu Svätoplukovho námestia, v rámci ktorej by má pribudnúť nová zeleň, vodný prvok i bezbariérová rampa.


Radnica sa oživením námestia zaoberá už dlhšiu dobu. Ešte v roku 2019 magistrát zorganizoval hackathon, na ktorom odborníci z rôznych oblastí hľadali spôsob, ako centrum mesta oživiť. V rámci odporúčaných aktivít magistrát nechal na námestí nainštalovať moduly, ktoré obyvatelia mesta i návštevníci využívajú na stretávania a posedenie v centre mesta. Podľa hlavného architekta mesta Viktora Šabíka sa osvedčili. „Na prázdne námestie, ktorým ľudia iba prechádzali, priniesli život,“ skonštatoval.

Mesto momentálne pripravuje ďalšie opatrenia. „Ide vlastne o pokračovanie toho, čo už bolo navrhnuté. Jedným z ďalších prvkov je potôčik, respektíve vodný žľab, ktorý sa má ťahať od fontány smerom k schodisku. Tam už je spravená aj projektová dokumentácia. Na námestie je navrhovaný aj mobiliár, zeleň v kvetináčoch a tiež bezbariérová rampa cez schodisko pri Divadle Andreja Bagara,“ uviedol primátor Marek Hattas.

Magistrát už má rozpracované viaceré aktivity. „V súčasnosti sa snažíme zabezpečiť úpravu terénov, rekonštrukciu a obnovu trávnikov v parčíku na námestí. Plánujeme tiež doplnenie výsadieb. Okrem toho chceme prehodnotiť počet mobiliáru a lavičiek. Tie, ktoré zostanú, by sme chceli zrekonštruovať a obnoviť tak, aby dostali dôstojnú podobu,“ uviedol vedúci odboru životného prostredia na mestskom úrade Štefan Lančarič.

Celkové náklady na modernizáciu námestia by podľa Hattasa mali dosiahnuť sumu približne 100 000 eur. „Je už určená predpokladaná hodnota zákazky, podľa ktorej je vodný prvok nacenený na 50 000 eur a debarierizácia je okolo 20 000 eur. K tomu ešte musíme prirátať mobilnú zeleň, opravu mobiliáru a nárasty cien. Konečnú sumu však ukáže až verejné obstarávanie,“ dodal primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2017
Združenie Za silné regióny chce pomôcť vinárom nájsť cestu k zákazníkom
Pomáhať drobným vinárom pri umiestňovaní ich produkcie na trhu je jedným z mnohých zámerov občianskeho združenia Za silné regióny. Jeho hlavným cieľom je podpora domácich producentov a snaha dostať čo najviac regionálnych výrobkov na trh.
viac
16.10.2017
Prestížne ocenenie CE.ZA.AR 2017 aj pre projekt z Prievidze
Obnova časti námestia v Prievidzi s vodným prvkom získala cenu verejnosti CE.ZA.AR 2017. V hlasovaní získala najviac hlasov zo všetkých nominácií.
viac
14.11.2017
Nitra hľadá zdroje na financovanie projektov Smart City
Mesto Nitra hľadá zdroje na implementáciu projektu Smart City. Vedenie mesta sa stretlo so zástupcami Európskej investičnej banky, prostredníctvom ktorej plánuje časť projektov financovať.
viac
08.01.2018
Revitalizáciu Hlavného námestia chce mesto financovať po etapách
Novozámocká radnica pripravuje revitalizáciu Hlavného námestia. V súčasnosti je hotový ideový koncept, podľa ktorého sa má centrum mesta zmodernizovať. Magistrát už vyhlásil aj verejné obstarávanie na prípravu projektovej dokumentácie stavby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %