Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.06.2018 04:56

Študenti navrhovali inovácie pre mesto v rámci cestovného ruchu


Ilustračná snímka - Slovenská inovačná a energetická agentúra


Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci národného projektu zvýšenia inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky postupne navštevuje stredné školy po celom území Slovenska.


Cieľom projektu je vysvetliť študentom, čo sú a prečo sú inovácie dôležité. „Slovensko je pozadu, čo sa týka inovácií a veľmi málo ľudí rozumie tomu, čo sa za týmto slovom skrýva. Práve preto s kolegami navštevujeme celé Slovensko, kde sa v rámci projektu chystáme do viac ako 240 škôl a vysvetľujeme študentom dôležitosť inovácií,“ uviedol zástupca SIEA Tomáš Varadínek.       

Stou školou, ktorú zástupcovia agentúry navštívili, bolo gymnázium v Skalici. Gymnazistom zástupcovia agentúry vysvetlili metódy, s ktorými mali pracovať pri tvorbe inovácií. "Študentom vysvetľujeme metódu synektika, čo je vlastne zlúčenie nezlučiteľného. Skladá sa z rôznych prvkov, ale v princípe ide o to, dať dohromady dve na prvý pohľad nesúvisiace veci. Na základe toho sa dokážeme odkloniť od témy a prísť na nápady, na ktoré by sme bežným uvažovaním neprišli a prichádzame na kreatívne nápady," doplnil Varadínek.       

Agentúra pred príchodom na jednotlivé školy oslovuje radnice miest, aby praktické zadania pre študentov mali reálny podklad. V Skalici mali záujem o to, aby sa dozvedeli, ako by študenti zatraktívnili mesto pre turistov, ale aj domácich. "Výhodou študentov je, že nie sú zaťažení faktami, ktoré tvorbu jednotlivých riešení ovplyvňujú, ako je napríklad rozpočet. Aj vďaka tomu prišli s netradičnými riešeniami. Niektoré síce boli pritiahnuté za vlasy, ale všetky boli vypracované s dobrým úmyslom," poznamenal zástupca primátora mesta Skalica Milan Roman.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017
Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.
viac
28.05.2018
Druhý ročník ENVIROvzdelávanie mladých prebehne na deviatich stredných školách
Nadácia Ekopolis, vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne, môže aj v roku 2018 uskutočniť ďalší ročník environmentálneho vzdelávania pre študentov gymnázií a odborných stredných škôl po celom Slovensku.
viac
23.04.2020
Skalica pokračuje v regenerácii verejného priestranstva
Mesto Skalica pokračuje v projekte s názvom Regenerácia vnútrobloku sídliska na ulici Mallého. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu bola mestu Skalica schválená dotácia na účel zveľadenia prostredia.
viac
29.09.2022
Obec plánuje zrekonštruovať malotriednu školu, chce si ju uchovať
V Kováčovej pri Zvolene chcú zrekonštruovať objekty malotriednej základnej školy a materskej školy. Na realizáciu svojho projektu, v ktorom sa počíta so znížením energetickej náročnosti budov, požiadali ešte v máji 2022 o nenávratný finančný príspevok (NFP) Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %