Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.02.2022 04:15

Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru


Ilustračná snímka: (tasr).


Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.


Podľa hovorkyne Kysuckého múzea Miroslavy Jančulovej sa sprievod začne o 13. hodine v stanici Skanzen a pôjde naprieč múzeom až k pódiu pri krčme. "Tu vyvrcholí tradičným pochovaním basy. Pravú fašiangovú náladu zabezpečí folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice. Skanzen bude pre verejnosť otvorený od 11.00 do 16.00 h," uviedla.

Doplnila, že predkovia si na bujaré fašiangové zábavy veľmi potrpeli a veselili sa bohatí i chudobní, páni aj sluhovia, majstri či tovariši. "Preto uvítame, ak na podujatie prídu ľudia aj v maskách. Vzhľadom na vývoj pandémie sa môžu meniť pravidlá pre pobyt viacerých osôb v interiéroch a exteriéroch. Preto prosíme návštevníkov, aby sledovali nariadenia aj našu webstránku," dodala Jančulová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2020
Cholvárok v Múzeu kysuckej dediny zrekonštruovali, hrozil mu zánik
Hospodárska stavba nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, tzv. cholvárok, už viac nie je v havarijnom stave. Správcovské Kysucké múzeum v Čadci ho dalo komplexne zrekonštruovať. Informovala o tom hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.
viac
19.02.2022
Napriek opatreniam sa snažia zachovať obľúbenú tradíciu
V Trenčianskych Tepliciach dnes (19. 2. 2022) od 10:30 hod. na Kúpeľnom námestí začne symbolicky znieť hudba slovenského folklóru. Fašiangy ako sa patrí to síce kvôli aktuálnym opatreniam nebudú, ale symbolicky tradíciu v kúpeľnom mestečku napriek tomu zachovajú!
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
16.02.2023
Fašiangový sprievod v Múzeu slovenskej dediny môžu doplniť i návštevníci
Fašiangovú atmosféru si môžu v nedeľu (19. 2.) vychutnať návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Už sa fašiang kráti. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %