Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.09.2023 02:05

Správa TANAP upozorňuje, že špeciálne zberné nádoby nie sú určené na odpad


Snímka TASR


Správa Tatranského národného parku (TANAP) upozorňuje návštevníkov, že špeciálne zberné nádoby sú určené len na označené zálohované fľaše a plechovky. Našli v nich totiž aj odpad. Informuje o tom na sociálnej sieti.


Rôzne predmety boli napríklad v kontajneri umiestnenom nad Tatranskou Poliankou. "Spolu s plechovkami a vratnými fľašami v ňom skončili aj zvyšky potravín, použité jednorazové poháre, igelitové vrecká, zrejme nevýherný tiket či dokonca použité detské plienky," uvádza s tým, že nejde o ojedinelý prípad.         

Na návštevníkov TANAP preto apeluje, aby dodržiavali piktogramy a text na nádobách, respektíve do nich vhadzovali len fľaše a plechovky označené písmenom Z.         

V TANAP osadili prvú špeciálne otestovanú zbernú nádobu 21. júla, a to na Hrebienku. Postupne pribudli aj v ďalších lokalitách. Dôvodom je, že v rámci každoročných dobrovoľníckych akcií sa vyzbierajú stovky kilogramov plastových fliaš. Cieľom je tak eliminovať vznik voľne pohodeného odpadu, podporiť rozvoj, ochranu a čistotu národných parkov, či zabezpečiť čo najvyššiu mieru návratnosti obalov. Výnosy zo zálohovania majú byť použité na infraštruktúru v Tatrách.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2016
Vyznáte sa v symboloch na plastových obaloch?
Každá fľaša či iný plastový produkt je označený istým symbolom. Vyznáte sa v nich a viete, čo daný symbol na fľaši znamená?
viac
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
21.02.2020
Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku
Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.
viac
06.05.2022
Mesto bude k odpadu z rodinných domov pristupovať striktne
Mesto Vranov nad Topľou bude od pondelka 9. mája pristupovať k odpadu vyprodukovanému domácnosťami v rodinných domoch striktne. Vyvážať smeti bude len z nálepkou označených zberných nádob.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %