Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.02.2019 05:05

Špania Dolina: Fašiangové zvyky predvádzali folkloristi z iných obcí


Pampúchy, klobása a slivovica boli v sobotu najčastejšou ponukou obyvateľov starobylej Španej Doliny pri vítaní fašiangových "bursovníkov". EASYFOTO TASR - Jozef Poliak


Pampúchy, klobása a slivovica boli v sobotu najčastejšou ponukou obyvateľov starobylej Španej Doliny pri vítaní fašiangových "bursovníkov". Tradíciu fašiangov obnovila v tejto obci nad Banskou Bystricou skupina nadšencov z Občianskeho združenia Zvyky a tradície pred šiestimi rokmi.


Ako pre TASR uviedla členka združenia Anna Šlauková, keďže v obci nie je folklórne zázemie, fašiangový sprievod s maskami prichádzajú do dediny robiť folklórne súbory z okolia. "Dnes je tu napríklad folklórna skupina Poničan z Poník," dodala.       

"Folkloristi chodia od domu k domu, od dolného konca dediny na horný. Domácim povinšujú a povykrúcajú ich. Ľudia im za to dajú výslužku. Je to podobné ako v iných dedinách," priblížila.       

Nakoniec sa domáci a hostia, ktorých je z roka na rok viac, stretnú na námestí, kde je pripravené občerstvenie. Aj so špecialitami zo zabíjačky, ktorá bola v centre obce už v skorých ranných hodinách.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2018
Fašiangové bursovanie Španej Doline
Fašiangový sprievod bursovníkov starobylou baníckou dedinou v nedeľu prilákal na námestie do Španej Doliny v okrese Banská Bystrica okolo 200 ľudí. Niektorí z nich sa pridali k folklórnemu súboru Poničan z Poník, ktorý v maskách, so spevom a tancom obchádzal tamojšie domy.
viac
13.02.2018
Šabľovníci budú chodiť dedinou až do pochovávania basy
V nedeľu (11. 2.) sa začali a až do pochovávania basy budú chodiť v Chtelnici šabľovníci - chlapci so šabľami. V rámci fašiangového zvyku, ktorý v obci uchovávajú, navštívia každú domácnosť.
viac
19.11.2020
Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline
Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.
viac
19.01.2024
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. Jubilejný 20. ročník slávností od 2. februára do 17. marca už tradične ponúkne cyklus siedmich podujatí venovaných ľudovej kultúre regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %