Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.01.2018 10:02

Fašiangové bursovanie Španej Doline


Snímka zdroj: www.spaniadolina.sk


Fašiangový sprievod bursovníkov starobylou baníckou dedinou v nedeľu prilákal na námestie do Španej Doliny v okrese Banská Bystrica okolo 200 ľudí. Niektorí z nich sa pridali k folklórnemu súboru Poničan z Poník, ktorý v maskách, so spevom a tancom obchádzal tamojšie domy.


   "Fašiangový sprievod obcou mal u nás kedysi tradíciu. Neskôr sa od neho upustilo a opäť sme ho obnovili pred piatimi rokmi," povedala TASR pracovníčka obecného úradu Anna Šlauková.       Keďže Špania Dolina má vlastných obyvateľov málo, organizátori z úradu a občianskeho združenia Zvyky a tradície si každoročne volajú niektorý folklórny súbor, ktorý do obce prinesie vlastné predstavy o fašiangových zvykoch a pôstnom čase.      

 "Folkloristi chodia od domu k domu, domácim povinšujú a povykrúcajú ich. Ľudia im za to dajú výslužku a všetci si spolu zaspievajú," priblížila podujatie Šlauková.      

 Nakoniec sa domáci a hostia stretli na námestí, kde bolo pripravené občerstvenie a pravé špaňodolinské pampúchy.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2019
Špania Dolina: Fašiangové zvyky predvádzali folkloristi z iných obcí
Pampúchy, klobása a slivovica boli v sobotu najčastejšou ponukou obyvateľov starobylej Španej Doliny pri vítaní fašiangových "bursovníkov". Tradíciu fašiangov obnovila v tejto obci nad Banskou Bystricou skupina nadšencov z Občianskeho združenia Zvyky a tradície pred šiestimi rokmi.
viac
13.10.2021
Špania Dolina - tri ďalšie jedinečnosti prírodného turizmu
V bývalej baníckej dedinke, v Španej Doline, 7 km od Banskej Bystrice, pribudli od 2. októbra 2021 tri nové pozoruhodné turistické jedinečnosti, ktoré smelo môžeme zaradiť k prírodnému a udržateľnému turizmu.
viac
22.11.2021
V Španej Doline sprístupnia banský prekop vedúci do osady Piesky
V obci Špania Dolina v Banskobystrickom okrese verejnosti sprístupnia 1,6 kilometra dlhý banský prekop vedúci do osady Piesky.
viac
17.02.2023
V Š. Doline idú opravovať cestu, turisti na autách budú parkovať na kraji obce
Domáci i zahraniční návštevníci starobylej Španej Doliny sa budú musieť počas nadchádzajúcej turistickej sezóny prispôsobiť obmedzeniam v doprave, ktoré súvisia so sanáciou havarijného stavu cesty pri vstupe do obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %