Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
13.02.2018 05:48

Šabľovníci budú chodiť dedinou až do pochovávania basy


Ilustračná snímka.


V nedeľu (11. 2.) sa začali a až do pochovávania basy budú chodiť v Chtelnici šabľovníci - chlapci so šabľami. V rámci fašiangového zvyku, ktorý v obci uchovávajú, navštívia každú domácnosť.


Podľa toho, akú odpoveď dajú domáci ich veliteľovi - hajdúchovi, vytancujú všetky dievky i starších buď pri veselej hudbe, alebo im zahrajú smutnú pesničku.     

Zvyk má podľa etnologičky Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Vladimíry Pribišovej súvis s protitureckými bojmi, preto zostala aj funkcia hajdúcha. Sprievod dvanástich mládencov kedysi so šabľami, ktoré dnes vymenili v Chtelnici za prútiky, je súčasťou pochodu masiek v závere fašiangov. Tento trojdňový zvyk sa zachoval podľa jej vyjadrenia na Morave a na západnom Slovensku a nepozná sa dôvod prečo. "Chlapci sú oblečení v rovnakých košeliach, každý rok v inej, cez plecia majú šatku, hajdúch má dolomán, čiapku a tucet mládencov na povel," uviedla etnologička. Šabľovníci majú naštudovanú choreografiu a tú v sprievode miestnej dychovky opakujú pred každým navštíveným domom. Hajdúchom v Chtelnici je tento rok Marek Turanský.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2020
Dnešným dňom sa začali fašiangy a potrvajú do 25. februára
Po sviatku Zjavenia Pána, známom aj pod názvom Traja králi (6. januára), sa v utorok 7. januára začínajú fašiangy a končia sa pohyblivým utorkom (25. februára) pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou, ktorá v roku 2020 pripadla na 26. februára. Fašiangy boli a zostali obdobím jedla a zábavy.
viac
06.02.2020
V Turej Lúke sa uskutočnia Fašiangy v Gazdovskom dvore
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave organizuje výchovno-vzdelávacie podujatie Fašiangy v Gazdovskom dvore Turá Lúka.
viac
18.02.2020
Záver fašiangov bude v cechovom a remeselnom duchu
Cechové a remeselné fašiangy je názov podujatia, ktorým v Kežmarku v piatok 21. februára uzavrú obdobie zábav. Symbolický posledný fašiang sa začne o 11:00 h na nádvorí hradu, potom sa sprievod presunie cez mesto k radnici, kde sa na veľkom pódiu uskutoční kultúrny program.
viac
01.02.2021
Fašiangy v meste či na dedine s Kysuckým múzeom v Čadci
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si pre svojich priaznivcov pripravilo program v online priestore pod názvom Ej fašiangy, fašiangy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %