Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.02.2024 09:05

ŠOP: Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí


Ilustračná snímka (TASR)


Stav mokradí úzko súvisí s kvalitou života ľudí, ktorí čerpali z nich obživu. Urbanizácia, ako aj poľnohospodárstvo sa však stali hlavnou príčinou devastácie mokraďových lokalít. Poukázala na to Štátna ochrana prírody SR pri príležitosti Svetového dňa mokradí, ktorý pripadá na piatok 2. februára.


Dodáva, že ani Slovensko nie je výnimkou. Hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková uviedla, že na Slovensku máme niekoľko typov mokradí. Objasnila, že 14 lokalít zaradili do Zoznamu mokradí medzinárodného významu Ramsarského dohovoru. "Hovoríme im ramsarské lokality a patria sem Parížske močiare, Alúvium Rudavy, Domica, Jaskyne Demänovskej doliny i Dunajské luhy," spomenula s tým, že sú to aj Moravské luhy, Mokrade Oravskej kotliny i rieka Orava a jej prítoky. Patria tam aj Senné - rybníky, Šúr, Latorica, Poiplie, Tisa a Mokrade Turca.         

Mokrade plnia dôležitú funkciu a sú pre človeka a ekosystém prospešné. Sú schopné filtrovať vodu a vytvárať jej zásoby, slúžia ako ochrana pred búrkami a povodňami, dokážu ukladať uhlík a viažu na seba bohatú biodiverzitu.         

Svetový deň mokradí sa oslavuje 2. februára od roku 1976. V tento deň v roku 1971 bol v iránskom meste Rámsar podpísaný dohovor o mokradiach - medzinárodná zmluva na ochranu a trvalú udržateľnosť mokradí. Na tzv. ramsarskom zozname je vyše 2000 lokalít mokradí medzinárodného významu, medzi nimi aj 14 slovenských.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2019
Medzinárodný deň archeológie si v múzeu pripomenú dvoma prednáškami
Dve prednášky o najnovších archeologických výskumoch a o využívaní moderných počítačových technológií v archeológii pripravilo pre svojich návštevníkov Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie.
viac
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
17.10.2020
Od roku 2007 si 18. októbra pripomíname deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi
Väčšinou sa pri tomto druhu trestného konania hovorí o postihoch pre páchateľov či preventívnej činnosti na predchádzanie podobných situácií. Rovnakú pozornosť je však nutné venovať aj obetiam.
viac
03.02.2023
Mokrade patria k najohrozenejším ekosystémom a miznú rýchlejšie ako lesy
Mokrade patria k najohrozenejším ekosystémom na Zemi a miznú trikrát rýchlejšie ako lesy. Poukázala na to Štátna ochrana prírody SR pri príležitosti Svetového dňa mokradí, ktorý pripadol na štvrtok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %