Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
17.10.2019 04:05

Medzinárodný deň archeológie si v múzeu pripomenú dvoma prednáškami


Ilustračná snímka


Dve prednášky o najnovších archeologických výskumoch a o využívaní moderných počítačových technológií v archeológii pripravilo pre svojich návštevníkov Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie.


Prednášky odznejú v piatok (18. 10.) o 9.00 h, obidve budú následne zopakované aj o 10.30 h.       

Prvú prednášku bude prezentovať archeológ GMM Alexander Botoš. „Budem hovoriť o výskumoch z posledných rokov. Predstavím verejnosti archeologické výskumy a nálezy, napríklad z centra Rimavskej Soboty, kde bolo v tomto roku objavené žiarové pohrebisko z mladšej doby bronzovej,“ uviedol Botoš pre TASR.       

Dodal, že predstaví tiež výsledky archeologického výskumu zaniknutého pavlínskeho kláštora v Slavci-Gombaseku, z opevnenej polohy Maginhrad pri Nižnom Skálniku a zo zaniknutého hradu Kapla nad Širkovcami.       

Na prednášku Alexandra Botoša nadviaže Daniel Bešina, odborný asistent Katedry muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Účastníci jeho prednášky sa bližšie oboznámia s využitím 3D fotogrametrie, 3D skenovania, leteckej archeológie a možnosťami ďalšieho použitia v špeciálnych počítačových softvéroch.       

Medzinárodný deň archeológie sa oslavuje od roku 2011, keď bol prvýkrát organizovaný ako národný sviatok na americkom kontinente. Od roku 2013 sa tento deň pripomína v rôznych krajinách sveta a stal sa z neho Medzinárodný deň archeológie, ktorý sa každoročne oslavuje tretiu októbrovú sobotu. Zastrešujúcou organizáciou je Americký archeologický inštitút. Slovensko sa k oslavám Medzinárodného dňa archeológie pripojilo v roku 2016.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2020
V Rimavskej Sobote si uctili Svetový deň rómskeho holokaustu
V sobotu 2. augusta si v Rimavskej Sobote uctili 76. výročie Svetového dňa rómskeho Porraimosu – holokaustu, položením vencov k pamätnej tabuli na ulici Bélu Bartóka pri dome Winšchafterovcov a k pomníku židovského holokaustu na Cukrovarskej ulici.
viac
26.10.2021
Deň komunálu v Rimavskej Sobote
Združenie miest a obcí Slovenska dnes v spolupráci so ZMO Gemera a Malohotnu organizovalo DEŇ KOMUNÁLU, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Kultúrneho domu v Rimavskej Sobote.
viac
21.05.2022
Pripravili deťom netradičnú oslavu ich sviatku
Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazí v sobotu 28. 5. historický vlak v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený pestrý program.
viac
25.05.2022
Rezort školstva oslávi MDD bohatým programom na bratislavskej Železnej studničke
Hlavolamy, kvízy, maľovanie na plátno, rôzne športové súťaže či aktivity rozvíjajúce vzťah k ochrane prírody. Na to všetko a ešte veľa iného sa môžu deti tešiť 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v bratislavskej lokalite Železná studnička.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %