Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.02.2023 04:15

Slovensko predalo emisné kvóty Írsku


Ilustračná snímka.


Viac ako 4 milióny emisných kvót AEA pridelených na obdobie rokov 2013 až 2020 predala Slovenská republika Írsku. Kvóty prideľuje členským štátom Európska únia na účel plnenia cieľov v znižovaní emisií skleníkových plynov v rámci európskej legislatívy.


Slovensko by podľa envirorezortu tieto kvóty už nevyužilo, keďže v spomínanom období ich nazbieralo nadbytok. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré spravuje pridelené emisné kvóty, preto využilo možnosť predaja a získané financie plánuje investovať do zvýšenia energetickej efektivity verejných budov. O predaji kvót envirorezort informoval aj vládu SR.

Ako uvádza ministerstvo na svojej webovej stránke, s kvótami AEA, ktorých sa spomínaný predaj týka, obchodujú výhradne štáty na rozdiel od kvót EUA, s ktorými v rámci systému obchodovania s emisnými kvótami môžu obchodovať priemyselné a energetické spoločnosti. “Výnosy získané z priameho predaja kvót sú príjmom Environmentálneho fondu a môžu byť použité výlučne v zmysle platnej legislatívy. Peniaze z predaja kvót Írsku preto plánuje Envirofond použiť na znižovanie emisií skleníkových plynov vo verejných budovách, predovšetkým prostredníctvom zvyšovania ich energetickej účinnosti,” vysvetlil envirorezort s tým, že práve budovy sú po cestnej doprave druhým najväčším sektorom produkujúcim emisie.

Zníženie energetickej závislosti

Slovensko sa tak možno v najbližšom období dočká obnovy viacerých verejných budov. Podľa dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja prinesie takýto krok viacero pozitív. „Považujem za správne, ak peniaze z predaja nadbytočných emisných kvót využijeme na ich znižovanie. Zvyšovaním energetickej efektivity verejných budov zároveň prispejeme k zníženiu energetickej závislosti Slovenska na fosílnych palivách dovážaných z Ruska,“ zdôraznil Budaj. Obnova budov je aj jednou z priorít Európskej zelenej dohody. Európska Komisia napríklad odhaduje, že do roku 2050 sa bude využívať 80 percent už postavených budov, preto je dôležité, aby sa zvýšilo tempo ich renovácie. Obnova budov má okrem znižovania emisií viacero pozitív. Vedie aj k zníženiu spotreby energie (a nižším nákladom domácností na energie), väčšej bezpečnosti a aj k zníženiu závislosti na fosílnych palivách a zlepšeniu kvality života ľudí.

Kvóty by prepadli

Ministerstvo vo svojej správe vysvetlilo, že ročne pridelené emisné kvóty pre roky 2013 až 2020 nie je možné prenášať do nasledujúcich období, a tak by ich naakumulovaný nadbytok Slovensku prepadol. “Ročne pridelené emisné kvóty sa neobchodujú na dražbách. Ich cena je tak výsledkom bilaterálnej dohody medzi krajinami. Väčšina členských štátov za uvedené obdobie naakumulovala veľké nadbytky. Aj vďaka tomu boli kupujúce štáty pri vzájomných rokovaniach v podstatne výhodnejšej pozícii,” dodalo ministerstvo. Nedostatok emisných kvót mali podľa envirorezortu iba Maltská republika, Nemecká spolková republika a práve Írsko.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.10.2017
Rada Európy udelila Slovensku špeciálne uznanie
Medzinárodná porota Rady Európy tak svojím ocenením vyzdvihla dôležitosť projektu Hriňovské lazy – krajina hodnôt.
viac
03.01.2018
Plastové tašky sú s účinnosťou od 1. januára povinne spoplatnené
Envirorezort si od prísnejšej odpadovej legislatívy sľubuje obmedzenie spotreby igelitiek pri nákupoch.
viac
31.03.2019
(Bez)bolestný prechod k zelenému a nízkouhlíkovému Slovensku
Na oficiálne predstavenie strategického dokumentu Zelenšie Slovensko- Envirostratégia 2030 dnes okrem odbornej verejnosti a médií prišiel aj generálny riaditeľ pre oblasť klímy Európskej komisie Mauro Raffaele Petriccione.
viac
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %