Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.10.2017 10:14

Rada Európy udelila Slovensku špeciálne uznanie


Špeciálne uznanie získal projekt zameraný na zachovanie krajiny hriňovských lazov.


Medzinárodná porota Rady Európy tak svojím ocenením vyzdvihla dôležitosť projektu Hriňovské lazy – krajina hodnôt.


Nomináciu Slovenskej republiky na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2016/2017 získal laureát národného kola Ceny Slovenskej republiky za krajinu 2016 - mesto Hriňová ako jej jediný zástupca. Do piateho ročníka Ceny Rady Európy za krajinu bolo celkovo nominovaných 13 projektov zo zmluvných strán Európskeho dohovoru o krajine.

Cena Rady Európy za krajinu bola udelená litovskému projektu “Regeneration of Daugavpils Fortress to Preserve Cultural and Historical Objects”, ktorý realizoval Daugavpils City Council.

Špeciálne uznanie získal slovenský projekt, ktorý bol zameraný na zachovávanie krajiny hriňovských lazov a agrárnych historických krajinných štruktúr, vytváranie podmienok pre udržanie gazdovského spôsobu života na lazoch, rozvíjanie lokálneho trhu, turistického potenciálu, zachovávanie kultúrneho dedičstva, ekonomický rozvoj vidieka s ohľadom na uchovávanie jeho identity a rozmanitosti. Toto ocenenie medzinárodnej poroty získali v tomto ročníku okrem Slovenskej republiky aj ďalšie tri projekty:

Belgicko - mesto Liège za projekt „The hillside of the Citadel in Liège: 1999-2010. From an enclosure to a network“,Taliansko - Department of Cultural Heritage and Identity of Sicily za projekt „Landscape Regeneration of the Landscape and Archaeological Park of the Valley of the Temples in Agrigento“,Nórsko – Municipality of Oslo, Agency for Urban Environment za projekt „Alna Environmental Park: a blue green corridor of biodiversity, recreational opportunities and sustainable urban water management“.

Cena Rady Európy sa udeľuje v zmysle článku 11 Európskeho dohovoru o krajine miestnym a regionálnym orgánom a nimi zriadeným zoskupeniam, ktoré zaviedli takú stratégiu alebo opatrenia na ochranu, manažment a/alebo plánovanie krajiny, ktoré sa ukázali byť trvalo účinnými, a preto môžu slúžiť ako príklad pre iné územné orgány v Európe. Cena môže byť tiež udelená mimovládnym organizáciám za ich osobitne významný príspevok k ochrane, manažmentu a plánovaniu krajiny.

Vyhlasovateľom Ceny Slovenskej republiky za krajinu je Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a organizáciu udeľovania ceny zabezpečuje národný koordinátor– Slovenská agentúra životného prostredia.

Obecné noviny č. 41-42/2017

Autor: (Iveta KUREKOVÁ, SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Cenu Slovenskej republiky za krajinu udelili mestu Hriňová
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) udelilo 9. novembra 2016, v priestoroch historickej Radnice mesta Banská Bystrica, Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2016 mestu Hriňová za projekt „Hriňovské lazy – krajina hodnôt“.
viac
19.03.2020
Envirorezort vyhlásil 6. ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo 17. marca 2020 šiesty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Cena je čestným vyznamenaním pre organizácie, ktoré ideovo, tematicky prispievajú k implementácii Európskeho dohovoru o krajine na národnej úrovni.
viac
30.03.2022
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo siedmy ročník Ceny SR za krajinu
Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo v utorok siedmy ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Laureát ceny získa budúci rok nomináciu na Cenu Rady Európy za krajinu ako jediný nominant za Slovensko.
viac
21.07.2022
Na Cenu SR za krajinu 2022 nominovali deväť projektov
Celkom deväť realizovaných projektov bolo nominovaných do tohtoročnej Ceny SR za krajinu. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá je národným koordinátorom ceny, pričom vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %