Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.02.2019 04:10

Samospráva chce zveľadiť areál Šťavica, v pláne je i obnova amfiteátra


Areál Šťavica na okraji mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Výsadba zelene, obnova amfiteátra, postavenie tanečného altánku a vytvorenie lezeckej steny. To sú zámery samosprávy mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota, ktoré chce v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti realizovať pri obnove prírodného areálu Šťavica s prameňom minerálnej vody.


„Výsadbu zelene chceme začať už tohto roku na jar, pretože stromy v areáli už boli vyschnuté a odborníci posúdili, že sa musia vypíliť. Máme predpísané, aké dreviny tam môžeme vysadiť, aby boli pôvodné,“ priblížila pre TASR primátorka Tisovca Irena Milecová s tým, že okrem zelene by chceli vybudovať i nové chodníky.       

Ako dodala, jedným z jej ďalších plánov je i postupná obnova amfiteátra v tejto lokalite, ktorý je už roky nevyužívaný a chátra. „V širokom okolí totiž žiadny iný amfiteáter nie je a myslíme si, že by sa dal využiť na rôzne spoločenské účely,“ vysvetlila.       

V areáli by mala časom pribudnúť i nová lezecká stena. „Je tam starý múr, pozostatok z nedokončenej železničnej trate smerom na Muráň, ktorý na to môžeme využiť. Najbližšia exteriérová lezecká stena je totiž až v Košiciach,“ podotkla Milecová, podľa ktorej už majú vypracovaný príslušný projekt, s ktorým sa uchádzajú o časť potrebných peňazí z vyššieho územného celku.       

„Vybudovať chceme aj veľký altánok, aký tam kedysi stál a nazýval sa Tančiareň. Chceme takto Šťavici aspoň čiastočne prinavrátiť zašlú slávu a urobiť z nej rekreačno-športový areál, vhodný aj pre rodiny s deťmi,“ zakončila primátorka.       

Nové prvky v areáli pribudli aj minulé roky, vlani to boli napríklad tri drevené sochy a ďalší mobiliár. K postupnej revitalizácii lokality Šťavica prispeli aj členovia miestneho turistického oddielu KOS Rimavská dolina, ktorí pre svoje klubové účely zrekonštruovali schátranú budovu bývalého skladu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
18.11.2021
Na Šťavici pribudla nová tančiareň
V lokalite Šťavica v Tisovci v okrese Rimavská Sobota pribudla nová tančiareň, pôvodná drevená stavba slúžiaca na ľudové zábavy či majálesy vyhorela koncom 90. rokov minulého storočia.
viac
06.03.2024
V Hlohovci pokračuje obnova mestského amfiteátra
Do sezóny open air letných podujatí chce mesto Hlohovec zlepšiť podmienky v mestskom amfiteátri. Letné kino by malo dostať nové toalety a pribudnúť by mala aj miestnosť pre účinkujúcich. Zastupiteľstvo vyčlenilo na svojej februárovej schôdzi na tento účel 95.000 eur. Informovala o tom radnica.
viac
13.03.2024
Tisovec získal takmer 500-tis. eur na obnovu areálu pri prameni Šťavica
Mesto Tisovec v okrese Rimavská Sobota bude môcť z plánu obnovy čerpať takmer 500-tis eur na revitalizáciu areálu Šťavica pomenovaného po minerálnom prameni, ktorý sa tu nachádza. Samospráva v rámci obnovy lokality počíta s rekonštrukciou amfiteátra či vybudovaním lezeckej steny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %