Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.02.2019 04:10

Samospráva chce zveľadiť areál Šťavica, v pláne je i obnova amfiteátra


Areál Šťavica na okraji mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Výsadba zelene, obnova amfiteátra, postavenie tanečného altánku a vytvorenie lezeckej steny. To sú zámery samosprávy mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota, ktoré chce v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti realizovať pri obnove prírodného areálu Šťavica s prameňom minerálnej vody.


„Výsadbu zelene chceme začať už tohto roku na jar, pretože stromy v areáli už boli vyschnuté a odborníci posúdili, že sa musia vypíliť. Máme predpísané, aké dreviny tam môžeme vysadiť, aby boli pôvodné,“ priblížila pre TASR primátorka Tisovca Irena Milecová s tým, že okrem zelene by chceli vybudovať i nové chodníky.       

Ako dodala, jedným z jej ďalších plánov je i postupná obnova amfiteátra v tejto lokalite, ktorý je už roky nevyužívaný a chátra. „V širokom okolí totiž žiadny iný amfiteáter nie je a myslíme si, že by sa dal využiť na rôzne spoločenské účely,“ vysvetlila.       

V areáli by mala časom pribudnúť i nová lezecká stena. „Je tam starý múr, pozostatok z nedokončenej železničnej trate smerom na Muráň, ktorý na to môžeme využiť. Najbližšia exteriérová lezecká stena je totiž až v Košiciach,“ podotkla Milecová, podľa ktorej už majú vypracovaný príslušný projekt, s ktorým sa uchádzajú o časť potrebných peňazí z vyššieho územného celku.       

„Vybudovať chceme aj veľký altánok, aký tam kedysi stál a nazýval sa Tančiareň. Chceme takto Šťavici aspoň čiastočne prinavrátiť zašlú slávu a urobiť z nej rekreačno-športový areál, vhodný aj pre rodiny s deťmi,“ zakončila primátorka.       

Nové prvky v areáli pribudli aj minulé roky, vlani to boli napríklad tri drevené sochy a ďalší mobiliár. K postupnej revitalizácii lokality Šťavica prispeli aj členovia miestneho turistického oddielu KOS Rimavská dolina, ktorí pre svoje klubové účely zrekonštruovali schátranú budovu bývalého skladu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Dva české projekty získajú európsku cenu za zachovanie kultúrneho dedičstva
Cenu Európskej únie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra v roku 2017 získajú dve české iniciatívy: obnova barokového areálu v Kukse a celonárodný vzdelávací projekt Památky nás baví.
viac
18.11.2021
Na Šťavici pribudla nová tančiareň
V lokalite Šťavica v Tisovci v okrese Rimavská Sobota pribudla nová tančiareň, pôvodná drevená stavba slúžiaca na ľudové zábavy či majálesy vyhorela koncom 90. rokov minulého storočia.
viac
19.05.2022
Mesto získalo dotáciu na rekonštrukciu športového areálu Sihoť
Mesto Nové Zámky získalo dotáciu z Fondu na podporu športu na mestský multifunkčný športový areál na Sihoti. Celkové výdavky na rekonštrukciu areálu sú vyčíslené na takmer 800 000 eur.
viac
13.03.2024
Tisovec získal takmer 500-tis. eur na obnovu areálu pri prameni Šťavica
Mesto Tisovec v okrese Rimavská Sobota bude môcť z plánu obnovy čerpať takmer 500-tis eur na revitalizáciu areálu Šťavica pomenovaného po minerálnom prameni, ktorý sa tu nachádza. Samospráva v rámci obnovy lokality počíta s rekonštrukciou amfiteátra či vybudovaním lezeckej steny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %