Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.03.2024 12:10

Tisovec získal takmer 500-tis. eur na obnovu areálu pri prameni Šťavica


Snímka: archív ON


Mesto Tisovec v okrese Rimavská Sobota bude môcť z plánu obnovy čerpať takmer 500-tis eur na revitalizáciu areálu Šťavica pomenovaného po minerálnom prameni, ktorý sa tu nachádza. Samospráva v rámci obnovy lokality počíta s rekonštrukciou amfiteátra či vybudovaním lezeckej steny.


 Pre TASR to uviedol primátor Tisovca Ján Vengrín. Mesto bude môcť na obnovu areálu Šťavice využiť dotáciu z plánu obnovy v rámci výzvy Ministerstva životného prostredia SR zameranej na transformáciu regiónu Národného parku Muránska planina. "V súčasnosti sme pripravili podklady, čakáme na návrh zmluvy. Tento rok chceme všetko zadministrovať a projektovo pripraviť, aby sme v roku 2025 mohli celý projekt realizovať," uviedol Vengrín.         

Samospráva v rámci zámeru počíta s komplexnou revitalizáciou areálu, ktorého súčasťou je aj roky nevyužívaný a chátrajúci amfiteáter. "Počas realizácie projektu dôjde k obnove amfiteátru aj hľadiska, vybuduje sa nové osvetlenie spolu s kamerovým systémom, pribudnú nové šatne a toalety. Predmetom projektu je aj podzemná nádrž na zachytávanie dažďových vôd zo striech či dažďové jazierko na zadržanie vody v prostredí," priblížil primátor.         

Rekonštrukciou majú prejsť aj chodníky, pri ich obnove chce mesto použiť zatrávňovacie tvárnice, súčasťou projektu má byť aj výsadba zelene. V areáli má pribudnúť aj lezecká stena, ktorá by mala byť umiestnená na pôvodnom pilieri nedostavanej železnice v smere na Muráň, pre deti chce mesto vybudovať bludisko či lanovú dráhu.         

Zrekonštruovaný amfiteáter s hľadiskom by mal byť v budúcnosti využívaný na mestské i regionálne podujatia, zrevitalizovaný areál má na voľnočasové aktivity slúžiť domácim obyvateľom i návštevníkom mesta. "Očakávame, že to bude mať pozitívny vplyv nielen pre mesto, ale pre celý región," skonštatoval Vengrín.        

 Lokalita minerálneho prameňa Šťavica sa nachádza na okraji Tisovca v smere na obec Muráň, najstaršie zmienky o prameni pochádzajú z prelomu 18. a 19. storočia. Tisovčania miesto využívali od začiatku 20. storočia na stretávanie sa či organizáciu majálesov a iných podujatí. Dominantou areálu bola pôvodná drevená tančiareň slúžiaca na ľudové zábavy, ktorá však v roku 1998 vyhorela. Novú tančiareň sa mestu podarilo vďaka dotácii vybudovať v roku 2021.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu
Hlavné mesto pripravilo v piatok (9. 6.) akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy. Akcia bola súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis s názvom "Naše mesto 2017".
viac
12.02.2018
Tisovecká samospráva chce na jar pokračovať v revitalizácii areálu Šťavica
Pokračovanie v revitalizácii oddychového areálu Šťavica je jedným z aktuálnych zámerov, ktorým sa chce v tomto roku venovať samospráva Tisovca na severe okresu Rimavská Sobota.
viac
21.02.2019
Samospráva chce zveľadiť areál Šťavica, v pláne je i obnova amfiteátra
Výsadba zelene, obnova amfiteátra, postavenie tanečného altánku a vytvorenie lezeckej steny. To sú zámery samosprávy mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota, ktoré chce v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti realizovať pri obnove prírodného areálu Šťavica s prameňom minerálnej vody.
viac
18.11.2021
Na Šťavici pribudla nová tančiareň
V lokalite Šťavica v Tisovci v okrese Rimavská Sobota pribudla nová tančiareň, pôvodná drevená stavba slúžiaca na ľudové zábavy či majálesy vyhorela koncom 90. rokov minulého storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %