Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.04.2017 09:14

Dva české projekty získajú európsku cenu za zachovanie kultúrneho dedičstva


Obnova barokového areálu Hospital Kuks sa v ČR stala Stavbou roka 2016 a získala Zvláštnu cenu Ministerstva kultúry ČR.


Cenu Európskej únie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra v roku 2017 získajú dve české iniciatívy: obnova barokového areálu v Kukse a celonárodný vzdelávací projekt Památky nás baví.


Uspeli v medzinárodnej konkurencii, keď porota z 202 zaslaných projektov z 39 krajín vybrala 29 laureátov v štyroch kategóriách.       

Slávnostné vyhodnotenie tejto prestížnej súťaže sa uskutoční 15. mája vo fínskom Turku. Podľa generálnej riaditeľky Národného pamiatkového úradu (NPÚ) Nadi Goryczkovej je to veľký úspech v podobe dvoch pamiatkarských Oscarov, ktorý sa ešte môže zvýšiť, keďže z laureátov vyhlásia sedem držiteľov ceny Grand Prix odmenených aj finančnou čiastkou.      

Obnova barokového areálu Hospital Kuks sa v ČR stala Stavbou roka 2016 a získala Zvláštnu cenu Ministerstva kultúry ČR. Hospital pre vojenských vyslúžilcov a starých mužov dal vybudovať gróf František Antonín Špork začiatkom 18. storočia. O nich sa starala rehoľa Milosrdní bratia od roku 1743 až do začiatku druhej svetovej vojny.       

Rozsiahla rekonštrukcia tejto národnej kultúrnej pamiatky v rokoch 2013-2015 stála vyše 450 miliónov českých korún. Okrem iných noviniek návštevníci budú môcť absolvovať nový okruh zahŕňajúci komentované prehliadky bylinkovej záhrady, kde sa zoznámia s jej históriou, kompozíciou, vývojom i popisom najzaujímavejších rastlín v rôznom období. Hospital chystá pre verejnosť asi 60 podujatí, informácie sú na webových stránkach NPÚ.      

Zámerom edukačného projektu Památky nás baví podporenom Ministerstvom kultúry ČR je vytvorenie kvalitného systému vyučovania a vzdelávania v oblasti starostlivosti o svoje kultúrne dedičstvo. Do neho sa v autentickom prostredí pamiatkových objektoch zatiaľ zapojilo asi 31 000 záujemcov. Jeho cieľovými skupinami sú školské kolektívy do 18 rokov, rodičia s deťmi, laická a odborná verejnosť, seniori i ľudia so špeciálnymi potrebami.       

Pre širšiu dostupnosť boli v prvej etape (2012) do projektu NPÚ zapojené edukačné centrá v siedmich mestách, neskôr sa pridávali ďalšie pamiatkové objekty. Na ich programoch a metodike sa podieľali pedagógovia z Karlovej univerzity v Prahe, Masarykovej univerzity v Brne a iní odborníci, aby na nové trendy vzdelávanie využili potenciál jednotlivých historických pamiatok aj moderné informačné technológie. V roku 2015 vzniklo Metodické centrum pre vzdelávanie, ktoré tieto činnosti prevzalo a rozvíja edukačné aktivity.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %