Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.11.2023 07:55

Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach ukončia v apríli 2024


Draškovičov kaštieľ v Čachticiach (Snímka: archív ON)


Turisticko-informačné, kultúrno-kreatívne centrum a nové expozície, ale i možnosť usporiadať oslavy či svadby ponúkne zrekonštruovaný Draškovičov kaštieľ v obci Čachtice. Rekonštrukciu za 2,4 milióna eur by mali ukončiť na budúci rok.


Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Lenka Kukučková. Obnova historickej pamiatky sa začala v máji minulého roka. Časť prác je financovaná zo zdrojov EHP a Nórska a zo štátneho rozpočtu SR, časť z vlastných zdrojov TSK.         

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku zhotoviteľ zasanoval murivo, odvlhčil budovu, pred dokončením je nová fasáda. V interiéri sú nové omietky, dokončil sa prívod vody aj napojenie na elektrinu, stavba je aj odkanalizovaná.         

"Všetko je napojené a do dvoch týždňov by sa tu malo začať kúriť, pretože je veľmi dôležité, aby bola stavba vysušená, keď sa bude montovať nábytok a inštalovať expozície," doplnil Baška. Práce by mali byť ukončené do polovice apríla budúceho roka. Zároveň prebieha verejné obstarávanie na vybavenie expozície.         

Do konca roka vyhlásia verejnú súťaž na prevádzku a prenájom kaviarne. Trenčianske múzeum v Trenčíne pripravuje tiež projekt výsadby záhrady v blízkosti kaštieľa.         

"Dohodli sme sa s obcou Čachtice, že časť pozemku, na ktorej stojí nevyužívaný starý dom, bude v prípade schválenia obecným zastupiteľstvom prevedená z obce na TSK za symbolické euro. Stavbu následne na vlastné náklady zbúrame. Projektová dokumentácia na novú záhradu už bude počítať aj s rozšírením o tento pozemok," doplnil Baška. Prvých návštevníkov a turistov by chceli v zrekonštruovaných priestoroch privítať už budúci rok v lete.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2018
Do rekonštrukcie Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach investuje TSK 97-tis.-eur
V Draškovičovom kaštieli v Čachticiach v okrese Nové Mesto nad Váhom začali s rekonštrukciou strechy. Potrvá do decembra a Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja do rekonštrukcie investuje 97-tis. eur.
viac
02.12.2020
TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ
Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.
viac
27.04.2022
TSK zrekonštruuje za 2,8 milióna eur Draškovičov kaštieľ v Čachticiach
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje za 2,8 milióna eur Draškovičov kaštieľ v Čachticiach. Okrem vlastných zdrojov kraj využije aj prostriedky z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Informoval o tom predseda TSK Jaroslav Baška.
viac
02.03.2024
Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa ukončia v apríli
Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom by mali ukončiť v prvej polovici apríli. Počas piatkového kontrolného dňa to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %