Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.11.2018 12:16

Do rekonštrukcie Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach investuje TSK 97-tis.-eur


Draškovičov kaštieľ v Čachticiach, Snímka zdroj: cachtickyhrad.eu


V Draškovičovom kaštieli v Čachticiach v okrese Nové Mesto nad Váhom začali s rekonštrukciou strechy. Potrvá do decembra a Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja do rekonštrukcie investuje 97-tis. eur.


      Ako informovalo oddelenie marketingu a komunikácie Trenčianskeho múzea, dôvodom rekonštrukcie bol havarijný stav strechy, cez ktorú v poslednom období do objektu zatekalo. Ohrozené boli aj výstavné priestory kaštieľa. Vymenia latovanie strechy, strešnú krytinu, žľaby a zvody. Súčasťou rekonštrukcie je oplechovanie komínov a ich kompletná oprava nad strešnou konštrukciou.       

Renesančný kaštieľ v Čachticiach postavil v roku 1668 chorvátsky bán Mikuláš Draškovič. Začiatkom 18. storočia ho získali Forgáčovci, ktorí k nemu pristavili ďalšie dve krídla. V súčasnosti je v kaštieli expozícia Trenčianskeho múzea, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Dominuje jej osoba Alžbety Bátoriovej.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2020
TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ
Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
23.11.2023
Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach ukončia v apríli 2024
Turisticko-informačné, kultúrno-kreatívne centrum a nové expozície, ale i možnosť usporiadať oslavy či svadby ponúkne zrekonštruovaný Draškovičov kaštieľ v obci Čachtice. Rekonštrukciu za 2,4 milióna eur by mali ukončiť na budúci rok.
viac
02.03.2024
Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa ukončia v apríli
Rekonštrukciu Draškovičovho kaštieľa v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom by mali ukončiť v prvej polovici apríli. Počas piatkového kontrolného dňa to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %