Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
12.11.2021 03:30

Rekonštrukcii biokúpaliska má predchádzať vyrovnanie vzťahov s urbárnikmi


Sninské rybníky.


Investičný zámer rekonštrukcie biokúpaliska v rekreačnej oblasti (RO) Sninské rybníky v meste Snina začne samospráva realizovať až po majetkovo-právnom usporiadaní vzťahov s Lesopoľnohospodárskou urbárskou spoločnosťou (LPUS).


Rozhodlo o tom vo štvrtok (11. 11.) na online zasadnutí mestské zastupiteľstvo (MsZ). Ako na ňom informovala primátorka Daniela Galandová, urbárnici požadujú vzťahy vyrovnať do konca roka. Odklad začatia projektových príprav môže mať podľa nej za následok, že biokúpalisko nebude budúcu letnú sezónu v prevádzke.

Primátorkin zámer podrobiť biokúpalisko - ktoré pre nevyhovujúci stav vody spôsobený nefunkčnosťou filtračného zariadenia ukončilo tohtoročnú letnú sezónu predčasne - rozsiahlej rekonštrukcii sa na programe rokovania MsZ vyskytol opakovane. Dôvodom, prečo ho v septembri mestský parlament na návrh poslaneckého klubu KDH z rokovania stiahol, bolo stále neuzavreté usporiadanie majetkovo-právnych vzťahov v areáli mestskej RO. "Najprv treba vyrovnať vzťahy, potom rekonštrukciu," argumentoval vtedy poslanec Peter Vološin.

Obavy poslancov z rozsiahlej investície do areálu, ktorého vlastnícke vzťahy sú predmetom dlhoročného sporu a v minulosti viedli aj k súdnemu konaniu, odstránilo rozšírenie pôvodného materiálu o podmienku, že mesto začne vyvíjať aktivity smerujúce k rekonštrukcii biokúpaliska až po zmluvnom vyrovnaní sa s urbárnikmi. S uznesením, ktoré takto odporučila upraviť mestská rada, sa vo štvrtok stotožnila väčšina poslancov.

Galandová považuje podmienku za neopodstatnenú. Je presvedčená, že ňou navrhovaný projekt rekonštrukcie sa dotýka výlučne pozemkov, ktoré nie sú predmetom sporu. "Zámer hovorí o investícii do nášho majetku. Chceme odstrániť havarijný stav na našom zariadení," zdôraznila. Poslancom zároveň pripomenula uznesenie z júna, ktoré samosprávu zaväzuje majetkovo-právne vzťahy zmluvne usporiadať do 31. decembra tohto roka. Odpredaj svojich podielov ako formu vyrovnania do tohto termínu mala zároveň písomne potvrdiť aj LPUS. Čakaním na zmluvu sa podľa Galandovej mesto zbytočne pripraví o čas potrebný na prípravu projekčného riešenia rekonštrukcie biokúpaliska. "Môže sa stať, že vyrovnáme vzťahy, a kvôli tomu, že nevyriešime technický problém, nebudú (rybníky, pozn. TASR) otvorené," skonštatovala.

Galandovej investičný zámer okrem odstránenia havarijného stavu na filtračnom zariadení počíta aj s rekonštrukciou v súčasnosti nefunkčného bazéna na bazén určený na plávanie, osadením nových atrakcií a vodných prvkov, ako i regeneráciou celého areálu. Mesto by chcelo projekt financovať z externých zdrojov.

O detailoch zmluvy o nadobudnutí aktív v urbárskej spoločnosti približne za 2,4 milióna eur a nastavení trojročného splátkového kalendára majú obe strany rokovať v nasledujúcich týždňoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2020
Michalovce budú rekonštruovať plaváreň za štyri milióny eur
Jednou z investičných akcií mesta Michalovce plánovaných na rok 2021 je rekonštrukcia mestskej plavárne.
viac
04.06.2021
Mesto Levice si vezme úver na financovanie investičných akcií
Mesto Levice si vezme dlhodobý investičný úver vo výške 2,1 milióna eur na financovanie vybraných investičných akcií v meste. Prijatie úveru schválili vo štvrtok na svojom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach.
viac
24.05.2022
Snina chce spojiť autobusovú a železničnú stanicu do jedného terminálu
Mesto Snina chce spojiť autobusovú a železničnú stanicu do jedného prestupného terminálu. Cieľom investičného zámeru, ktorý mestskí poslanci schválili na svojom poslednom zasadnutí (19. 5.), je umožniť cestujúcim bezproblémový a rýchly prestup "suchou nohou" z vlaku na autobus a opačne.
viac
04.05.2023
Mesto chce v zrekonštruovanom Župnom dome vytvoriť centrum kultúry
Mesto Vráble v okrese Nitra pripravuje rekonštrukciu budovy Župného domu. V ňom chce vytvoriť multifunkčné centrum kultúry v meste, ktoré by zahŕňalo mestské informačné centrum, výstavné priestory, priestory pre vytvorenie stálej expozície Fidvár či priestory na stretávanie sa občianskych združení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %