Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.05.2023 07:45

Mesto chce v zrekonštruovanom Župnom dome vytvoriť centrum kultúry


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Vráble v okrese Nitra pripravuje rekonštrukciu budovy Župného domu. V ňom chce vytvoriť multifunkčné centrum kultúry v meste, ktoré by zahŕňalo mestské informačné centrum, výstavné priestory, priestory pre vytvorenie stálej expozície Fidvár či priestory na stretávanie sa občianskych združení.


Investičný zámer budú schvaľovať poslanci mestského zastupiteľstva na svojom májovom zasadnutí.

Financie na realizáciu obnovy Župného domu chce samospráva získať z výzvy Ministerstva dopravy SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie prostriedkov na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Cieľom výzvy je zlepšenie stavebnotechnického stavu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, pričom sa zlepší ich energetická hospodárnosť, predĺži životnosť a zvýšia sa možnosti ich využívania verejnosťou.

Radnica v súvislosti s objektom aktuálne spolupracuje aj s Krajským pamiatkovým úradom v Nitre. Po realizácii projektu má mesto úmysel požiadať Ministerstvo kultúry SR o zaradenie budovy do kategórie národných kultúrnych pamiatok. V prípade pozitívneho stanoviska by sa objekt mohol stať príjemcom grantov na tieto typy pamiatok. Mesto Vráble dá vypracovať štúdiu, ktorá bude podkladom pre obstaranie zhotoviteľa projektovej dokumentácie. Celkové náklady sú vo výške 45 000 eur.

Dôležitým zámerom samosprávy je vytvoriť stálu expozíciu archeologickej lokality Fidvár, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Na Fidvári sa nachádza sídlisko mimoriadneho významu, kde sa archeológom podarilo identifikovať rozsiahle sídlisko prvých poľnohospodárov spred zhruba 7000 rokov, ktorého časť bola ohradená.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
07.07.2023
Mestskí poslanci schválili zámer rekonštrukcie župného domu
Mestskí poslanci vo Vrábľoch v okrese Nitra schválili zámer rekonštrukcie budovy župného domu. Mesto Vráble reaguje na výzvu Ministerstva dopravy SR z roku 2022 a dalo vypracovať štúdiu, ktorá bude podkladom pre projektovú dokumentáciu.
viac
17.10.2023
Mesto Trenčín začne na budúci rok rekonštruovať župný dom za 6,8 milióna eur
Trenčianska radnica zrekonštruuje historickú budovu bývalého župného domu na Mierovom námestí. V budove sídli Trenčianske múzeum, ktoré sa musí do konca januára budúceho roka z budovy dočasne vysťahovať. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %