Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
07.07.2023 12:35

Mestskí poslanci schválili zámer rekonštrukcie župného domu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestskí poslanci vo Vrábľoch v okrese Nitra schválili zámer rekonštrukcie budovy župného domu. Mesto Vráble reaguje na výzvu Ministerstva dopravy SR z roku 2022 a dalo vypracovať štúdiu, ktorá bude podkladom pre projektovú dokumentáciu.


Po jej vypracovaní bude predložená žiadosť o poskytnutie prostriedkov určených na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, informovala radnica.

Cieľom výzvy je zlepšenie stavebno-technického stavu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Zlepší sa tým ich energetická hospodárnosť, predĺži sa životnosť a zvýšia sa možnosti ich využívania verejnosťou. Podľa projektovej manažérky mesta Diany Kubíčkovej budú konkrétne detaily rekonštrukcie župného domu súčasťou architektonickej štúdie a následnej projektovej dokumentácie.

V zrekonštruovanom župnom dome chce radnica vytvoriť multifunkčné centrum kultúry v meste. Vzniknúť by mali priestory pre mestské informačné centrum, výstavné priestory, i priestory na organizovanie podujatí občianskych združené pôsobiacich v meste. Ďalším zámerom samosprávy je vytvorenie stálej expozície sídliska Fidvár zo staršej doby bronzovej, ktoré bolo predmetom niekoľkoročného medzinárodného archeologického výskumu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
05.01.2018
V Krupine chcú odovzdať obnovený Dom služieb aj mestský úrad
Prioritou vedenia mesta Krupina v tomto roku je obnova budov, miestnych komunikácii a tiež revitalizácia športovísk. K najväčším investíciám patrí rekonštrukcia Domu služieb, s ktorou sa začalo už vlani v lete.
viac
22.04.2020
Druhá etapa rekonštrukcie župného domu sa začne až na budúci rok
Termín začiatku druhej etapy obnovy župného domu v Komárne sa posúva na budúci rok. Mesto Komárno, ako vlastník objektu, sa rozhodlo preložiť rekonštrukčné práce na obnove dvorových fasád a vstupnej drevenej brány z dôvodu šírenia nového koronavírusu a po zvážení všetkých rizík.
viac
04.05.2023
Mesto chce v zrekonštruovanom Župnom dome vytvoriť centrum kultúry
Mesto Vráble v okrese Nitra pripravuje rekonštrukciu budovy Župného domu. V ňom chce vytvoriť multifunkčné centrum kultúry v meste, ktoré by zahŕňalo mestské informačné centrum, výstavné priestory, priestory pre vytvorenie stálej expozície Fidvár či priestory na stretávanie sa občianskych združení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %