Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.02.2023 10:35

Radnica sa zaoberá možnosťou agrovoltiky na mestských pozemkoch


Ilustračná snímka.


Mesto Trnava chce v blízkej budúcnosti získavať 20 percent svojej ročnej spotreby elektriny zo zelených zdrojov.


Aktuálne na strechy mestských zariadení a škôl inštaluje fotovoltické panely, druhým krokom by mali byť výpožičky striech objektov iných vlastníkov. Podľa primátora Petra Bročku uvažujú aj o ďalších riešeniach.

Fotovoltické panely sú inštalované na základných školách, februárová schôdza mestského zastupiteľstva odsúhlasila podanie žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na projekt fotovoltiky na mestskej poliklinike i stredisku sociálnych služieb na sídlisku Družba. Zámer je umiestniť fotovoltickú elektráreň s výrazne vyšším výkonom aj na časť zrevitalizovanej skládky odpadu a tiež na zimný štadión.

"Aktuálne robíme posudzovanie striech vo vlastníctve mesta a chystáme sa na to, že príde aj na prenájom striech iných majiteľov. Tam, samozrejme, bude dôležité, aby splnili potrebné parametre," uviedol primátor. Doplnil, že v tomto roku chcú nabrať skúsenosti v zahraničí, a potom spustiť pilotný projekt agrovoltiky. "Zaoberáme sa využitím mestských pozemkov v extraviláne mesta, kde by sme osadenie fotovoltických panelov skombinovali s pestovaním plodím pod nimi," opísal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2022
Na budove mestského úradu pribudlo 80 fotovoltaických panelov
Na streche Mestského úradu v Poprade pribudlo v týchto dňoch fotovoltaické zariadenie na čiastočné pokrytie vlastnej spotreby a zníženie nákladov za elektrickú energiu.
viac
24.09.2022
Za budovy, o ktoré sa majitelia nestarajú, môžu platiť desaťnásobnú daň
Majitelia objektov na bývanie i na podnikanie na území mesta Trnava, ktorí sa o ne adekvátne nestarajú a nechávajú ich pustnúť, môžu od budúceho roka byť vystavení riziku desaťnásobného zvýšenia poplatku dane z nehnuteľnosti.
viac
20.06.2023
Všetky trnavské školy majú elektrinu z fotovoltiky
Vďaka inštalovaným fotovoltickým panelom sa stali základné školy (ZŠ) v Trnave z veľkej časti sebestačné pri výrobe elektrickej energie.
viac
28.02.2024
Mesto Trnava chce kúpiť pozemky v cukrovare a postaviť administratívne budovy
Na výstavbu objektov občianskej vybavenosti celomestského a nadmestského významu chce mesto Trnava využiť pozemky v areáli bývalého cukrovaru. S týmto cieľom plánuje nadobudnúť stopercentný podiel v spoločnosti patriacej vlastníkovi United Industries, a. s.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %