Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
28.02.2024 08:55

Mesto Trnava chce kúpiť pozemky v cukrovare a postaviť administratívne budovy


Ilustračná snímka, zdroj: Trnavský Hlas


Na výstavbu objektov občianskej vybavenosti celomestského a nadmestského významu chce mesto Trnava využiť pozemky v areáli bývalého cukrovaru. S týmto cieľom plánuje nadobudnúť stopercentný podiel v spoločnosti patriacej vlastníkovi United Industries, a. s.


Rokovať o tom bude mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) vo štvrtok 29. februára, uvádza sa v materiáli na rokovanie MsZ.         

Pozemky sa nachádzajú v dotyku s centrálnou mestskou zónou v predĺžení súčasnej Štefánikovej ulice a v územnom pláne Trnavy i cukrovaru sa do nich počíta vstup cez nadúrovňový prechod nad Rybníkovou ulicou. Za štyri milióny eur by malo mesto nadobudnúť pozemky s celovou rozlohou 14.000 m2 a budovy súčasnej kolkárne, závodnej požiarnej zbrojnice a ďalšie. Vlastník cukrovarského areálu a mesto majú podľa materiálu záujem odborne spolupracovať pri plánovaní a realizácii výstavby, najmä na príprave a priebehu architektonicko-urbanistickej súťaže a s týmto cieľom chcú zriadiť spoločnú pracovnú skupinu pre líniovú architektúru stavieb, dopravnú a technickú infraštruktúru.         

Cukrovar v Trnave bol dlhodobo najväčším v Rakúsko-Uhorsku, Československu i na Slovensku. Postavili ho v druhej polovici 19. storočia na pozemkoch s výmerou zhruba 25 hektárov na okraji mesta, no postupom času a s rozmachom mesta sa dostal do jeho stredu, tesne za hranicu mestskej pamiatkovej rezervácie, pričom predstavuje zhruba polovicu jej rozlohy. Výroba v ňom bola zastavená pred viac ako dvoma desaťročiami. Pred dvoma rokmi investor začal s výstavbou prvých objektov na bývanie na opačnom konci od časti, o ktorú prejavilo záujem mesto.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Mesto propagujú nové videá Sakrálna a Industriálna Trnava
Región Trnava láka na návštevu mesta formou nových videí s názvom Sakrálna Trnava a Industriálna Trnava. Informoval o tom zastupujúci výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism Alexander Prostinák.
viac
06.08.2021
Žilinský kraj spustil komplexnú evidenciu majetku Xmatik
Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch spustil prvú časť komplexnej elektronickej evidencie svojho nehnuteľného majetku.
viac
26.05.2022
V areáli bývalého cukrovaru sa začína výstavba bytov
Areál bývalého cukrovaru v Trnave po takmer dvoch desaťročiach od ukončenia prevádzky oživí stavebný ruch. V úvodných troch etapách v priebehu približne troch rokov by malo v jednej časti rozsiahleho pozemku vzniknúť spolu 544 bytov v nízkopodlažných domoch s priamym napojením na park pri kalvárii.
viac
23.02.2023
Radnica sa zaoberá možnosťou agrovoltiky na mestských pozemkoch
Mesto Trnava chce v blízkej budúcnosti získavať 20 percent svojej ročnej spotreby elektriny zo zelených zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %