Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.02.2018 12:30

Problematika školstva v podmienkach marginalizovaných skupín


Ilustračná snímka zdroj: docplayer.cz


Združenie miest a obcí Slovenska organizuje workshop zameraný na problematiku školstva v podmienkach marginalizovaných skupín. Obsahové zameranie aj potvrdená účasť rečníkov predpokladajú kombináciu teoretického prístupu s možnosťami aplikačnej praxe.


Cieľom podujatia je získať poznatky a osvojiť si možnosti na zlepšenie situácie v oblasti predškolskej výchovy a vzdelávania v základných školách v špecifickej skupine miest a obcí v rámci sociálneho dialógu. Workshop je tematicky koncipovaný do dvoch častí. V prvej ponúkne odpovede na otázku: Rómovia v školstve – Nemožná úloha? Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz, po ktorom bude štátny tajomník rezortu školstva Peter Krajňák informovať o aktuálnej situácii vo vzdelávaní rómskych detí a zároveň predstaví návrhy systémových opatrení. Súčasné problémy v regionálnom školstve z pohľadu výchovy a vzdelávania v podmienkach marginalizovaných komunít uvedie Peter Mederly, člen Zboru expertov aktivity Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II.

 V druhom bloku podujatia k problematike predškolského vzdelávania rómskych detí v meste Trebišov vystúpi jeho primátor Marek Čižmár. Starosta obce Kozárovce Jozef Majer sa zameria na predprimárne vzdelávanie detí z marginalizovaných komunít. Záver workshopu bude sprevádzať spoločné formulovanie záverov, ktoré vo vecnej rovine predstaví výkonný podpredseda ZMOS a expert Riadiaceho výboru Jozef Turčány.

Podujatie sa uskutoční 27. februára 2018 na Mestskom úrade v Poprade so začiatkom o 11. hod. Združenie miest a obcí Slovenska je centrom sociálneho dialógu. Spolu s KOZ SR, AZZZ SR a RÚZ je partnerom v rámci národného projektu, ktorého prijímateľom je Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Centrum sociálneho dialógu II. ponúka široké odborné a metodické zázemie.

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
Odborná konferencia k bývaniu marginalizovaných komunít
Združenie miest a obcí Slovenska organizuje odbornú konferenciu k problematike bývania v podmienkach marginalizovaných komunít. Podujatie je súčasťou aktivít združenia v rámci projektu Centrum sociálneho dialógu II., ktorý má za cieľ prinášať riešenia formou štruktúrovaného dialógu.
viac
21.03.2018
Účastníci workshopu formulovali jasné závery
Združenie miest a obcí Slovenska pokračovalo vo vzdelávacích aktivitách a zorganizovalo workshop, ktorý bol zameraný na problematiku školstva v podmienkach marginalizovaných komunít. Podujatie sa uskutočnilo koncom februára na Mestskom úrade v Poprade.
viac
18.03.2020
Informácie pre obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít
Minulý týždeň sme v spolupráci s odborníkmi a neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú rómskym komunitám, pripravili analýzu situácie a návrhy riešení, zameraných na obmedzenie šírenia sa koronavírusu v marginalizovaných komunitách (MRK).
viac
07.04.2021
Odporúčania ZMOS pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnanosti
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) formulovalo odporúčania pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnávania príslušníkov marginalizovaných komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %