Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.04.2018 08:54

Primátor navštívil Augsburg, projekt Fuggerovskej cesty je bližšie


Snímka zdroj: Bystricoviny.sk


Kooperácia slovensko-nemeckých historikov za účelom nových poznatkov a definovania spoločných pilierov pri tvorbe Fuggerovskej cesty je jedným z krokov, na ktorom sa dohodol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko s hlavou univerzitného, druhého najstaršieho mesta v Nemecku, Augsburg, Kurtom Griblom.


TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.       

Primátor mesta pod Urpínom navštívil Augsburg 19. apríla s cieľom nadviazať partnerskú spoluprácu. Na stretnutí sa hovorilo o problematike časti mesta Banská Bystrica, Medený hámor o zapojení sa do projektu tzv. Fuggerovskej cesty či o vzájomnom zdieľaní kontaktov medzi vysokými školami.       

"Naším zámerom bolo získať ďalšie informácie o histórii, ktorú majú naše mestá vďaka Fuggerovskej rodine spoločnú. Stretnutia boli veľmi inšpiratívne a z Augsburgu sme odchádzali s dobrým pocitom. Chceme obnoviť to, čo nás v minulosti spájalo a históriu banskobystrickej medi spracovať atraktívne aj pre obyvateľov oboch miest," priblížil Nosko. Na zahraničnej pracovnej ceste sa zúčastnil i banskobystrický historik Vladimír Sklenka.       

"Fuggerovská nadácia nám viem byť nápomocná pri zdieľaní a spracovaní potrebných informácií či nahliadnutí do archívov. Diskutovali sme o ďalších možnostiach spolupráce, napríklad v oblasti vysokých škôl," doplnil Nosko.       

Ako konštatoval Peter Lizák, veľvyslanec SR v Nemecku, cieľom je kultivovať vzťahy a napomáhať rozvoju spolupráce medzi regiónmi a mestami. V prípade spolupráce Banskej Bystrice a Augsburgu je situácia o to priaznivejšia, že obe mestá spájajú historické súvislosti. V Nemecku je prakticky neznáme prepojenie najvýznamnejšej augsburskej rodiny Fuggerovcov v stredoveku s rodinou Thurzovcov na území Slovenska.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Spišská Nová Ves zrekonštruuje komunikácie za 5 miliónov eur
Samospráva mesta Spišská Nová Ves sa rozhodla zrekonštruovať a zmodernizovať miestne komunikácie, ktoré sú vo vlastníctve mesta. Investíciu vo výške 5 miliónov eur schválili poslanci na stredajšom (15. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
05.01.2017
Štafetu Európskeho mesta športu si od Košíc prevezme Banská Bystrica
Trojkráľovým behom 6. januára o 15.00 h sa Košice symbolicky rozlúčia s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevezme titul Banská Bystrica - Európske mesto športu 2017.
viac
10.11.2022
MŠ obnovujú s dôrazom na zmenu klímy, ocenili to aj donori z Nórska
Samospráva v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorý realizuje s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), rekonštruuje Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska v Banskej Bystrici.
viac
24.01.2023
Mesto uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu zdravia občanov
Mesto pod Urpínom uspelo v projekte, ktorým chce zvýšiť ochranu verejného zdravia. Samospráva môže teraz nakúpiť potrebné materiálno-technické vybavenie, akými sú čističky vzduchu, zariadenia na dezinfekciu priestorov, termokamery, respirátory či rukavice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %