Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
24.07.2023 11:40

Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný


Ilustračná snímka.


Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný, môžu byť vyrobené z ohrozených druhov živočíchov alebo rastlín. Patria medzi ne slony, nosorožce, mačkovité šelmy, primáty, papagáje, dravce, mnohé plazy či koraly. Taktiež vybrané druhy mušlí, kaktusy, orchidey či tropické dreviny.


Na svojich webových stránkach to uvádza Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) a ministerstvo životného prostredia.

"Obchodníci niekedy zneužívajú neznalosť turistov a ponúkajú im na predaj tovar, s ktorými sa obchodovať nesmie alebo ho bez povolenia nemožno vyviezť z krajiny. Skutočnosť, že takýto 'tovar' je voľne ponúkaný na predaj, neznamená, že kúpiť ho a priviezť domov je legálne," uviedla inšpekcia. Dodala, že neznalosť predpisov v tomto prípade neospravedlňuje.

Za exempláre ohrozených druhov chránených Washingtonským dohovorom (CITES) sa nepovažujú iba živé živočíchy a rastliny, ale aj mŕtve jedince, ich časti a výrobky z nich. Môže ním byť kabelka, topánky, peňaženka či opasok vyrobený z krokodílej alebo hadej kože, soška zo slonoviny alebo vzácneho druhu dreva. Taktiež niektoré mušle, výrobky z pancierov korytnačiek, vysušené morské koníky, prípravky tradičnej ázijskej medicíny, kozmetika a akékoľvek prípravky s obsahom živočíchov alebo rastlín, vysvetľuje SIŽP.

Mnohé suveníry podliehajú hraničnej kontrole a v prípade, že ide o exempláre CITES, vzťahujú sa na ne podľa inšpektorov prísne vývozné a dovozné podmienky. Takéto exempláre nemôžu byť dovážané a vyvážané cez hranice Európskej únie bez špeciálneho povolenia.

Dovolenkujúcemu môže byť pri colnej kontrole batožiny tovar zadržaný a bude vyzvaný na predloženie povolení. "V prípade nedodržania právnych predpisov CITES hrozí podľa legislatívy platnej na území SR fyzickým osobám pokuta od 66,38 eura až do 9958 eur a prípadne aj zhabanie exemplára. V obzvlášť závažných prípadoch, napríklad pašovanie, nelegálne obchodovanie, hrozí osobám dokonca trestné stíhanie a uväznenie," poukázala SIŽP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2017
Hazard a ďalšie riziká
Hazard je hrozba, s ktorou treba bojovať. Preto sa jeho zákazom vyrieši problém. Možno takto by sa dalo v krátkosti interpretovať základné posolstvo, ktoré sprevádzalo zmeny v zákone a samosprávam dáva možnosti na jeho reguláciu. Pravdou je, že s riešením sa spájajú ďalšie riziká.
viac
14.12.2017
Novoročný ohňostroj v Žiline opäť poteší najmä tých najmenších
Mesto Žilina pokračuje v tradícii a aj tento rok pripravuje Novoročný ohňostroj, ktorý bude odpálený v pondelok 1. januára 2018 o 18. hod. zo strechy Mestského divadla Žilina. Takto si môžu ohňostroj užiť najmä malé deti. Vianočné trhy, stánky s občerstvením, budú otvorené až do utorka 2. januára.
viac
24.01.2019
Samospráva je proti ťažbe v lesoch na území Bratislavy a BSK
Z magistrátu hlavného mesta bola zaslaná výzva k súčinnosti kompetentným štatutárnym orgánom, Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Ministerstvu životného prostredia a Vláde SR.
viac
18.10.2019
Plastové tašky by sa na Slovensku mohli úplne zakázať, avizoval L. Sólymos
Envirorezort chce pokračovať v boji proti plastovým taškám. Podľa šéfa rezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) možno očakávať aj ich úplný zákaz na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %