Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.10.2019 11:50

Plastové tašky by sa na Slovensku mohli úplne zakázať, avizoval L. Sólymos


László Sólymos, snímka: (tasr)


Envirorezort chce pokračovať v boji proti plastovým taškám. Podľa šéfa rezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) možno očakávať aj ich úplný zákaz na Slovensku.


„V súčasnosti sa legislatíva pripravuje aj obmedzenia ďalších typov plastových tašiek. Do aktuálnej novely zákona o odpadoch dávame definíciu igelitových vrecúšok, vďaka čomu bude možné v budúcnosti oddeliť plastové vrecká s vyžadovanými hygienickými predpismi od zbytočných plastových tašiek," povedal vo štvrtok Sólymos.       

Jedným z cieľov rezortu životného prostredia je znižovanie používania plastových výrobkov, ktoré po pár použitiach končia v prírode, v moriach alebo na skládkach. Sólymos vyzdvihuje, že od januára 2018 sa na Slovensku spoplatnili ľahké plastové tašky, teda o rok skôr, ako to predpokladala Európska únia. Aj tieto opatrenia podľa neho prispeli k zníženiu ekologického vplyvu krajiny na životné prostredie.       

Pred desiatimi rokmi patrilo Slovensko k lídrom v spotrebe igelitových tašiek. Podľa štúdie Európskej komisie z roku 2010 sa ročne spotrebovalo 466 igelitových tašiek na hlavu. V roku 2018 toto číslo kleslo na 17.       

Znečistenie plastom sa však netýka len igelitových tašiek. „Slovensko ako prvá krajina v našom regióne zaviedla zálohovanie plastových fliaš a nápojových plechoviek. V Národnej rade máme zákon, ktorý zakáže používanie niektorých jednorazových plastov. Zákon je po prvom čítaní a teraz čakáme na druhé čítanie. Mali by sme byť medzi prvými v Európe, kde sa takýto zákon presadí,“ vyzdvihol Sólymos.       

Pri obmedzovaní používania plastov je dôležitá najmä spolupráca štátu so spotrebiteľmi a predajcami. „Oceňujem, že viaceré spoločnosti robia kroky nad rámec zákonných povinností, keď sa dobrovoľne vzdávajú igelitových tašiek, ťažko recyklovateľných plastov, alebo zbytočných jednorazových výrobkov. Každý takýto krok je dôležitý, pretože Slovensko musí brať do úvahy svoju zodpovednosť aj z globálneho hľadiska,“ doplnil Sólymos. Podľa výskumov Viedenskej univerzity denne vypláva len z Dunaja do Čierneho mora až 4,2 tony plastov. Sólymós verí, že krokmi na obmedzenie používania plastov Slovensko prispieva k tomu, aby sa toto číslo znižovalo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2018
Envirorezort víta návrh Európskej komisie zakázať niektoré plastové výrobky
Návrh Európskej komisie zameraný na desať druhov jednorazových plastových výrobkov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oceánoch, envirorezort víta. Pre TASR to povedal Michal Lukáč z odboru komunikácie rezortu.
viac
29.11.2019
Niektoré jednorazové plastové výrobky budú na trhu zakázané
Zo slovenského trhu zmiznú niektoré jednorazové plastové výrobky. Odpad, ktorý sa vyzbieral na recykláciu, bude zakázané spaľovať. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch z dielne MŽP SR, ktorú v stredu poslanci Národnej rady SR schválili.
viac
11.12.2019
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy, tvrdí L. Sólymos
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy. Uvedomuje si kroky, ktoré musí urobiť, aby sa čím skôr priblížilo k udržateľnému a obehovému hospodárstvu. Tvrdí to minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa v utorok a stredu (11. 12.) zúčastní na klimatickom samite OSN v Madride.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %