Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
07.09.2023 03:05

Prezidentka si v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia


Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) si vo štvrtok 7. septembra 2023 počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Kyticu kvetov spolu s preživšími, členmi židovskej obce a študentmi seredských škôl položila na mieste, odkiaľ boli počas 2. svetovej vojny deportovaní väzni do koncentračných táborov. FOTO TASR - Henrich Mišovič


Prezidentka SR Zuzana Čaputová si vo štvrtok počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia (9. 9.).


Kyticu kvetov spolu s preživšími, členmi židovskej obce a študentmi seredských škôl položila na mieste, odkiaľ boli počas 2. svetovej vojny deportovaní väzni do koncentračných táborov.        

Prezidentka upozornila na nutnosť pripomínať si dejinné okolnosti holokaustu a jeho dopady na život spoločnosti a jednotlivcov. "Začiatkom septembra si pripomíname deň, v roku 1941 vláda tzv. Slovenského štátu prijala Židovský kódex - súbor mimoriadne krutých opatrení, namierených proti svojim vlastným občanom. Jednoznačne sa tým prihlásila na stranu nacistického Nemecka. Dnes už vieme, že to bola predzvesť deportácií," povedala. Tieto historické fakty, ako podotkla, sa generácie obyvateľov Slovenska učili v škole a "predsa sme dospeli do štádia, že aj v bežnom politickom diskurze teraz počujeme politikov, ktorí odmietajú odsúdiť skutky vtedajšieho kolaborujúceho režimu". "Prekrúcajú dejiny, aj obsah slov," dodala.         

V súčasnej situácii je preto podľa prezidentky potrebné uvedomenie, že všetkým hrôzam predchádzala nenávistná myšlienka, potom nenávistné slová a tie viedli k nenávistným skutkom a obetiam. "Doba, ktorú žijeme, je veľmi ťažká, napätá a vo verejnom priestore je cítiť prejavy nenávisti, ktorým predchádzali nenávistné myšlienky. Pamätajme na to, že sú nebezpečné a môžu viesť k nenávistným skutkom," dodala.         

Za preživších sa so spomienkami podelil Pavol Kučera. Študent Gymnázia Vojtecha Mihálika v Seredi Nikolas Švec vo svojom príhovore uviedol, že pre dnešnú generáciu mladých ľudí je často neuveriteľné, čím všetkým si museli ľudia počas holokaustu prejsť. "Nie je možné hrôzy odčiniť, no verím, že stratenú dôstojnosť sa preživším, no hlavne obetiam môžeme pokúsiť prinavrátiť aspoň prejavením úcty a pietnou spomienkou," povedal.         

Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Múzeum slúži ako pamätník všetkých zavraždených Židov zo Slovenska, pričom ním prešlo v rokoch 1941 až 1945 približne 16.000 Židov, z ktorých väčšinu zavraždili. V barakoch je inštalovaná stála expozícia a funguje aj vzdelávacie centrum. Vedúci múzea, ktoré je súčasťou Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea, Martin Korčok uviedol, že v spolupráci s preživšími sa pripravuje inštalácia pamätníka na bývalom "appelplatzi".

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2019
Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.
viac
04.09.2020
Spomienka na obete holokaustu aj za účasti predsedu NR SR a predsedu vlády
Mestský Park v Seredi bude miestom pietnej spomienky pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Podujatie organizuje Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Galantským osvetovým centrom, mestom Sereď a Múzeom holokaustu v Seredi.
viac
07.08.2023
Dňom bielych ruží si v meste pripomenú obete banských nešťastí
Verejnosť bude v Handlovej 10. augusta spomínať na obete banských nešťastí. Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď pri výbuchu v handlovskej bani 10. augusta 2009 zahynulo deväť baníkov a 11 banských záchranárov.
viac
27.01.2024
Prezidentka: Holokaustu predchádzali nenávistné prejavy i fyzické útoky
Holokaust sa nezačal zo dňa na deň. Predchádzali mu nenávistné prejavy, fyzické útoky na jednu z menšín. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová na bratislavskom Rybnom námestí pri piatkovom pietnom akte na pamiatku obetí holokaustu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %