Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.01.2019 09:35

Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede


Ilustračná snímka (tasr)


Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.


Prvou bude v sobotu 26. januára prednáška na Štrbskom Plese, kde počas zimných hier židovskej obce Maccabi vystúpi vedúci múzea Martin Korčok na tému Postavenie židov na Slovensku v období druhej svetovej vojny.       

Nasledujúcou akciou bude výstava fotografií Jaroslava Žiaka s názvom Hrdinovia, ktorú otvoria v pondelok 28. januára v múzeu. "Prináša portréty priamych účastníkov druhej svetovej vojny a preživších holokaust na miestach s tým spojených - na pietnych akciách spojených s oslobodením miest či koncentračných táborov," informoval PR manažér múzea Jozef Letko.       

V spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave pracovníci múzea pripravili prednášku a premietanie filmu Portrétista pre študentov vybraných stredných škôl a gymnázií. Dej filmu je príbehom fotografa Wilhelma Brasseho. Ten na území okupovaného Poľska musel pre SS fotografovať väzňov, súkromné stretnutia dôstojníkov SS a ich rodiny či portréty politických väzňov do kartoték. "Hovorí o ľuďoch, ktorí mali na starosti mučenie, o ich praktikách, ale aj o bežných jednotlivcoch, ktorých stretával na ich ceste na smrť. Najvýraznejšie si pamätá oči, z ktorých vyžaroval strach, hrôza i beznádej. Prednáška a premietanie sa uskutočnia 30. januára v prednáškovej miestnosti múzea o 10. hodine a budú prístupné aj pre širokú verejnosť," uviedol Letko.       

Posledným spomienkovým podujatím bude premietanie štyroch krátkych filmových dokumentov Seredské svedectvá, ktoré sa uskutoční v spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a Združením Ester 7. februára o 17. hodine na rektoráte v historickej aule univerzity. "Popri všetkých faktoch a vedeckých výskumoch je práve osobná ľudská výpoveď jedinou cestou k pochopeniu, čo všetko museli prežiť. Budeme radi, ak prídu študenti zdieľať ich osud, pretože čím menej hlasov vypovedajúcich o ľudskej krutosti zostáva, tým ďalej musí ich posolstvo zájsť," uviedol spoluautor filmov Martin Korčok. Podujatie je venované pamiatke Juraja Szánta (1919–2018), jedného z účinkujúcich.       

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára. V roku 1945 bol vtedy oslobodený najväčší nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2019
Múzeum holokaustu prináša výstavu fotografií Grünberg: Stratené spomienky
Výstava, podľa Kristíny Svrčkovej, zobrazuje miesta, kde žila ortodoxná židovská komunita v poľskej Zielonej Góre - Grünbergu. Výstava potrvá do 25. januára 2020.
viac
07.09.2023
Prezidentka si v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová si vo štvrtok počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia (9. 9.).
viac
27.01.2024
Prezidentka: Holokaustu predchádzali nenávistné prejavy i fyzické útoky
Holokaust sa nezačal zo dňa na deň. Predchádzali mu nenávistné prejavy, fyzické útoky na jednu z menšín. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová na bratislavskom Rybnom námestí pri piatkovom pietnom akte na pamiatku obetí holokaustu.
viac
29.01.2024
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších
Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi na pondelok spomienkové podujatie spojené s otvorením výstavy fotografií s názvom Svedectvá preživších. Jej autorom je vedúci múzea Martin Korčok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %