Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.01.2024 09:00

Prezidentka: Holokaustu predchádzali nenávistné prejavy i fyzické útoky


Snímka zdroj: TA3


Holokaust sa nezačal zo dňa na deň. Predchádzali mu nenávistné prejavy, fyzické útoky na jednu z menšín. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová na bratislavskom Rybnom námestí pri piatkovom pietnom akte na pamiatku obetí holokaustu.


"Musíme byť citliví a vnímaví, ak sa také niečo deje v akejkoľvek spoločnosti vrátane Slovenska," uviedla hlava štátu. Holokaust označila za jednu z najväčších tragédií, ktorú ľudstvo zažilo.         Je podľa nej dôležité si ju pripomínať každý jeden rok a pamätať na to. "Pretože nikdy nevieme, ako ďaleko je od nenávistných prejavov a slov k činom," dodala.         

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripomína 27. januára utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v roku 1945.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2019
Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.
viac
15.10.2019
Každý pokazený elektrospotrebič môže byť zdrojom cenných surovín
V boji za zvýšenie recyklácie má pomôcť Medzinárodný deň elektroodpadu. 40 miliónov ton elektroodpadu ročne skončí na skládkach, je nevhodne zlikvidovaných alebo sa stane predmetom nezákonného obchodovania a len 10 miliónov ton je recyklovaných.
viac
07.09.2023
Prezidentka si v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia
Prezidentka SR Zuzana Čaputová si vo štvrtok počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia (9. 9.).
viac
29.01.2024
ZMOS si pripomenul Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu
Združenie miest a obcí Slovenska si pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu symbolizujúci jedno z najtemnejších období ľudstva v histórii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %