Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.07.2016 03:06

Prešov chce v trende úspešného získavania dotácií pokračovať


Samospráva plánuje využiť eurofondy na rekonštrukciu súčasných trolejových tratí i na výstavbu nových.


Ďalším projektom na žiadosť o financie zo zdrojov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR.


Podľa slov hovorkyne prešovskej radnice Veroniky Kmetóny Gazdovej ide o kľúčový dokument pre čerpanie ďalších fondov pre oblasť dopravy v meste.       

Eurofondy plánuje samospráva využiť aj na rekonštrukciu súčasných trolejových tratí i na výstavbu nových, napr. Rusínska – Kuzmányho alebo trolejizácia sídliska Šváby a ďalších častí Prešova. "Nenávratný finančný príspevok (NFP) chce mesto využiť aj na modernizáciu depa a opravárenských dielní v prešovskom dopravnom podniku," uviedla hovorkyňa s tým, že mesto by sa tak vo všetkých prípadoch podieľalo 5 % spolufinancovaním, keďže dotácie pokryjú 95 % nákladov na každý projekt. "V prípade schválenia týchto žiadostí by šlo o najväčší objem čerpania európskych fondov v histórii Prešova," dodala.       

Mestu Prešov bola naposledy schválená žiadosť o poskytnutie NFP pre projekt Modernizácia vozového parku trolejbusov v Prešove. Kúpa 15 nových strojov mestskej hromadnej dopravy sa bude realizovať prostredníctvom dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vo výške 8,3 milióna eur a Dopravný podnik mesta Prešov investuje viac ako 400 000 eur z vlastných zdrojov.       

Na prešovské cesty by tak malo pribudnúť desať kusov trojnápravových nízkopodlažných asynchrónnych trolejbusov s kĺbovou verziou a päť kusov dvojnápravových nízkopodlažných trolejbusov, ktoré by mali byť dodané na jar budúceho roka. "Proces verejného obstarávania bol začatý, tejto investícii predchádzal súhlas mestského zastupiteľstva," uviedla Kmetóny Gazdová. Kúpa nových vozidiel by mala podľa jej slov nielen zvýšiť komfort cestujúcich, ale najmä ich bezpečnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Prešov získal financie na kúpu techniky na zvoz a spracovanie bioodpadu
Prešovská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP, a.s.) bola úspešná pri podávaní projektu zo zdrojov EÚ. Z operačného programu Kvalita životného prostredia tak mesto získalo finančné prostriedky vo výške takmer 830 000 eur.
viac
09.06.2017
Predstavitelia ZMOL-u bojujú za modernizáciu železnice
Iniciatívu za začatie realizácie projektu modernizácie železničnej trate v úseku Paludza – Liptovský Hrádok začalo vyvíjať aj Združenie miest a obcí Liptova.
viac
19.12.2020
Do Prešova mieri takmer 10 miliónová dotácia
Mesto Prešov čakajú ďalšie významné investície v oblasti verejnej dopravy. Nákup 10 parciálnych trolejbusov a modernizácia trolejových tratí bude možná vďaka prostriedkom z Európskej únie.
viac
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %