Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.01.2017 12:44

Prešov získal financie na kúpu techniky na zvoz a spracovanie bioodpadu


Biologicky rozložiteľný odpad (BRO).


Prešovská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP, a.s.) bola úspešná pri podávaní projektu zo zdrojov EÚ. Z operačného programu Kvalita životného prostredia tak mesto získalo finančné prostriedky vo výške takmer 830 000 eur.


Technické služby zakúpia špeciálne vozidlo na zber a zvoz odpadu s rotačným systémom lisovania. Do lokalít s rodinnou zástavbou rozmiestnia nové hnedé špeciálne nádoby s odvetrávaním na zber biologicky rozložiteľného odpadu. Mesto vďaka projektu získa zvozový vlek s hydraulickou rukou, traktor, náves s trojstranovým vyklápaním a multicar. Na biologické odpady kúpia rezací a miešací voz a bubnový štiepkovač s hydraulickou rukou.

Realizáciou projektu sa skvalitní zber biologicky rozložiteľného odpadu (BRO). Obstaraním potrebnej techniky a zariadenia sa zintenzívni a zefektívni triedený zber BRO, zníži sa ekonomické zaťaženie pri nakladaní s BRO, obmedzí sa skládkovanie a vznik nelegálnych skládok.

"Prostredníctvom získaných financií obstaráme techniku, ktorá nielen vymení starú dosluhujúcu, ale ju aj rozšíri o nové zariadenia, ktoré umožnia zber a spracovanie zelene z parkov a záhrad. Obyvatelia v individuálnej bytovej výstavbe to pocítia hlavne v tom, že im dáme k dispozícii špeciálne veľké 240 litrové nádoby na zelený odpad," uviedol riaditeľ spoločnosti Milan Tóth, ktorý chce zároveň eurofondy ďalej využívať na rozvoj spoločnosti, v prospech mesta ako akcionára a všetkých Prešovčanov.

V súčasnosti sa zber BRO v meste Prešov realizuje vrecovým systémom. Obstaraním potrebnej techniky a zariadenia sa zabezpečí triedený zber BRO zo záhrad a parkov vrátane odpadu z cintorínov a taktiež daná technika bude používaná pri jarnom a jesennom upratovaní v meste Prešov.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %