Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.12.2016 04:11

Pre narastajúci radikalizmus mladých sa možno posilnia hodiny dejepisu


Ilustračná snímka (int).


V súvislosti s narastajúcimi extrémistickými názormi u mladých sa možno posilnia hodiny dejepisu v školách. V rozhovore pre TASR to pripustil minister školstva Peter Plavčan. Rezort sa chce v rámci pripravovanej reformy pozrieť bližšie aj na obsah vzdelávania v základných a stredných školách.


V spolupráci s externým prostredím má ministerstvo pripravené aj projekty zamerané na vysvetľovanie nebezpečenstva extrémizmu a všetkých jeho prejavov. "Mali by to byť rôzne projekty, ktoré by sa týkali obsahu vzdelávania, aby sa vytvoril priestor na to, aby sa deti oboznámili s ťažkými obdobiami ľudstva a slovenského národa. Ale aj s konkrétnymi situáciami, ktoré nastávajú dnes," dodal Plavčan.       

Opatrenia voči prejavom extrémizmu u mladých budú aj súčasťou pripravovanej školskej reformy a mali by byť zahrnuté už v nultom akčnom pláne, ktorý chce ministerstvo predstaviť koncom januára.       

Rezort taktiež už na začiatku tohto školského roka odporúčal gymnáziám, stredným odborným školám a konzervatóriám, aby so svojimi žiakmi navštívili koncentračné tábory, pamätné miesta holokaustu či organizovali diskusie o terore počas druhej svetovej vojny. "Je to jedna z ciest, aby mladí ľudia pochopili, kam extrémizmus vedie. Budeme v tomto pokračovať," dodal šéf rezortu školstva.       

Z prieskumu Mladí ľudia v kyberpriestore – šance a riziká pre demokraciu, ktorý uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO), vyplynulo, že medzi mladými je priestor, aby u nich rástla podpora pre taký politický subjekt, akým je Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS). S programom, aktivitami i konkrétnymi krokmi strany sympatizuje viac ako tretina respondentov vo veku 18 až 39 rokov. V rámci prieskumu bolo oslovených 1083 respondentov vo veku 18 až 39 rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Materské školy verzus škôlky bez strechy– v Nemecku je 1200 lesných škôlok
Ukazuje sa, že u nemeckých rodičov je tento typ predškolského zariadenia čoraz viac v kurze. Nemci ich zriaďujú v dvoch základných formách – ako triedu v bežnej materskej škole alebo ako samostatné zariadenie.
viac
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
04.04.2019
Mladí ľudia chcú viac informácií o EÚ
BSK sa dlhodobo venuje komunikácii európskych tém smerom k študentom stredných župných škôl. Preto spolu s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku opäť zorganizovali diskusný event s názvom Voľby do Európskeho parlamentu 2019, ktorý sa konal v pondelok v Divadle Aréna.
viac
17.05.2021
Slovenská akadémia vied organizuje Letnú školu mladých vedcov 2021
Slovenská akadémia vied (SAV) pozýva žiakov vo veku od desiatich do 15 rokov do svojich laboratórií. Občianske združenie All4Science, ktoré spája popularizátorov z radov vedcov SAV, organizuje druhý ročník Letnej školy mladých vedcov 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %