Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.01.2023 02:25

Práce na Pačanskom kopci ukončili, úsek zatiaľ nie je prejazdný


Ilustračná snímka: (tasr).


Všetky investičné akcie súvisiace s Pačanským kopcom sú ukončené a práce sú hotové. Uviedol to hovorca Košického samosprávneho kraja (KSK) Michal Hudák. Úsek je zatiaľ neprejazdný.


"Momentálne stále čakáme na rozhodnutia príslušných orgánov v Rožňave a Spišskej Novej Vsi, ktoré musia schváliť trvalé dopravné značenie a udeliť súhlas s celoročným užívaním cesty, až následne na to môže byť predmetný úsek začlenený do operačného plánu zimnej údržby ciest (ZÚC), ktorý schvaľuje Ministerstvo dopravy SR," uviedol s tým, že úsek je dovtedy pre vodičov prejazdný zatiaľ iba mimo zimnej sezóny.

Správa ciest KSK zabezpečuje výkon zimnej údržby cesty II/549 v úseku Úhorná - Krásnohorské Podhradie formou skúšobnej prevádzky. Ako vysvetlil, účelom je získanie poznatkov a skúseností pred jeho začlenením do Operačného plánu ZÚC v ďalších obdobiach.

Výdavky na rekonštrukciu uvedeného úseku dosiahli v rámci troch investičných akcií celkovo takmer 2,9 milióna eur. Cestári upravili podložie a výmenou prešla aj vozovka v dĺžke 5,9 kilometra. Zrekonštruovali tiež priepusty a vybudovali nové odvodňovacie priekopy v dĺžke 4,9 kilometra. "Základným bezpečnostným opatrením bolo osadenie oceľových bezpečnostných zvodidiel o celkovej dĺžke takmer päť kilometrov. Taktiež bolo vybudovaných 14 výhybných plôch, na ktorých môžu vozidlá zastaviť pri prejazde oproti idúceho auta, keďže na niektorých úsekoch vozovka nie je prejazdná obojsmerne," doplnil Hudák.

Úsek na hranici okresov Gelnica a Rožňava bol podľa kraja roky vo veľmi zlom technickom stave. Pre rizikové miesta a ostré zákruty túto cestu v zime pravidelne uzatvárali. Po novom by mala byť cesta prevádzkovaná celoročne, a to pre osobné autá, dodávky do 3,5 tony a vozidlá s maximálnou dĺžkou sedem metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2017
Regionálna samospráva pripravuje unikátne Kreatívne centrum
Košický samosprávny kraj intenzívne pripravuje vybudovanie Kreatívneho centra v centre Košíc, v areáli bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici č. 3, ktorý je v jeho vlastníctve.
viac
14.03.2019
Z eurofondov obnovia košickú Urbanovu vežu i budovu Zlatý býk v Michalovciach
Oprava fasády Urbanovej veže na Hlavnej ulici v Košiciach či premena historickej budovy Zlatého býka v Michalovciach na modernú galériu s informačným centrom pre turistov. Aj tieto projekty získali podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).
viac
08.06.2022
Začala sa rekonštrukcia cesty cez Pačanský kopec, prejazdná bude i v zime
Cesta medzi obcami Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava a Úhornou v okrese Gelnica vedúca cez takzvaný Pačanský kopec sa dočkala rekonštrukcie.
viac
27.10.2022
Rekonštrukcia Pačanského kopca finišuje
Rekonštrukcia Pačanského kopca medzi Úhornou v okrese Gelnica a Krásnohorským Podhradím v okrese Rožňava je vo finálnom štádiu. Košický samosprávny kraj (KSK) o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %