Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.03.2019 10:35

Z eurofondov obnovia košickú Urbanovu vežu i budovu Zlatý býk v Michalovciach


Historická budova Zlatého býka v Michalovciach


Oprava fasády Urbanovej veže na Hlavnej ulici v Košiciach či premena historickej budovy Zlatého býka v Michalovciach na modernú galériu s informačným centrom pre turistov. Aj tieto projekty získali podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).


Celkovo 15 subjektov z Košického kraja získalo viac ako tri milióny eur v rámci druhej výzvy programu cezhraničnej spolupráce Maďarska, Slovenska, Rumunska a Ukrajiny (ENI HUSKROUA).       

Jedným z projektov je nákup zdravotných pomôcok a zariadení pre 13 domovov sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Ako ďalej informoval Úrad KSK, cieľom je zlepšiť kvalitu poskytovania služieb pre pacientov a uľahčiť zamestnancom prácu s pacientmi.       

Kraj uspel aj s projektom, v rámci ktorého plánuje spoločne s partnermi vypracovať dve štúdie, zamerané na rozvoj dopravnej infraštruktúry a udržateľných spôsobov dopravy. Súčasťou bude výstavba cyklocesty na maďarsko-ukrajinskom pohraničí. "Okrem toho chceme vypracovať prípadovú štúdiu na vybudovanie nového hraničného priechodu s Ukrajinou od obce Maťovské Vojkovce. Aktuálne sú vybudované dva hraničné priechody pre automobilovú dopravu, ktoré však, vzhľadom na nápor vozidiel a dlhé čakacie doby, nie sú postačujúce," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.       

V oblasti kultúry chce kraj zrealizovať projekt SMART múzeá. "V rámci tohto projektu chceme zvýšiť návštevnosť múzeí a galérií v prihraničných regiónoch zavedením inovatívnych služieb a smart technológií," informovala vedúca odboru kultúry Jana Knežová. Spolu je KSK úspešným žiadateľom o financie v danej výzve pri troch projektoch.       

Najviac žiadateľov z Košického kraja prejavilo záujem o podporu na rozvoj miestnej kultúry, historického dedičstva a cestovného ruchu. Dva projekty budú implementovať neziskové organizácie, ktoré sa zamerali na zlepšenie starostlivosti o detských pacientov. Prvý je zameraný na zlepšenie podmienok detských onkologických pacientov zo Slovenska a Ukrajiny, druhý projekt sa venuje deťom so zriedkavým ochorením, cystickou fibrózou.       

Silná cezhraničná spolupráca univerzít sa prejavila v oblasti ochrany životného prostredia. Technická univerzita v Košiciach (TUKE) spolu s ďalšími tromi vysokými školami vypracuje riešenia na zníženie spotreby emisií, zaviazala sa tiež k podpore využívania obnoviteľných zdrojov energie.       

Celkovo bolo v tomto roku v rámci programu ENI schválených 34 projektových žiadostí zo všetkých štyroch partnerských krajín. Peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja pomôžu obciam, mestám, neziskovým organizáciám, občianskym združeniam, ale aj univerzitám a nemocniciam. O jednotlivých projektoch bude KSK priebežne informovať.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2017
Konferencia v Košiciach skúma príčiny nárastu politického extrémizmu v EÚ
Európska únia medzi demokraciou a politickým extrémizmom je témou medzinárodnej konferencie, ktorá sa dnes koná v Košiciach. Podujatie organizuje Inštitút európskych demokratov (IED) so sídlom v Bruseli.
viac
04.03.2020
V Košiciach začali s obnovou Urbanovej veže
Minulý týždeň sa začali práce na oprave strechy a fasády, pričom ju obklopilo postavené lešenie. Obnovu exteriéru veže s celkovými nákladmi 595 000 eur realizuje nezisková organizácia Perly Gotickej cesty v rámci cezhraničného projektu s podporou eurofondov.
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %