Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
12.07.2023 01:30

Postupne sa obstaráva a zazmluvňuje digitálne vybavenie pre školy


Ilustračná snímka.


Postupne sa obstaráva a zazmluvňuje digitálne vybavenie pre základné a stredné školy v rámci národných projektov edIT1 a edIT2.


Potvrdili to z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR s tým, že aktuálne bolo dodané digitálne vybavenie obstarané a zazmluvnené v desiatich kolách verejného obstarávania.

V rámci projektu edIT1 to boli stredné školy vo všetkých v krajoch na Slovensku, v projekte edIT2 zatiaľ ide o základné školy v Košickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. "Ukončené a zazmluvnené sú aj ďalšie kolá verejného obstarávania, v rámci ktorých bude digitálne vybavenie postupne dodávané," spresnili z rezortu školstva.

Ministerstvo školstva v rámci projektov edIT1 a edIT2 pre školy obstaráva notebooky pre pedagogických a odborných zamestnancov, tablety pre žiakov do tried, notebooky pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a zariadenia all in one pre vybavenie študovní pre žiakov. "Zoznam techniky vychádza z požiadaviek škôl a predpokladanej potreby, ktorá vzišla na základe dát a výkazov, ktorými disponuje ministerstvo. Zároveň museli byť tieto požiadavky v súlade s dostupným rozpočtom projektov," uviedlo ministerstvo školstva.

Oslovené boli podľa informácií z rezortu všetky školy na Slovensku, ktoré spĺňali podmienky čerpania peňazí z európskych štrukturálnych a investičných fondov. "Na základe prijatých objednávok od škôl by malo techniku dostať približne 2070 škôl, čo je približne 87 percent celkového počtu oslovených škôl," spresnilo ministerstvo.

Verejné obstarávanie je realizované formou dynamického nákupného systému, ktoré bolo pre tieto projekty zriadené. "Postupne sú vytvárané menšie kolá z objednávok od škôl, ktoré prešli schvaľovacím procesom. Keďže objednávky chodili postupne a 40 percent škôl bolo potrebné individuálne kontaktovať, nebolo možné uzavrieť jednotlivé kraje do jedného kola verejného obstarávania," spresnilo ministerstvo. Ako doplnilo, dodanie vybavenia sa realizuje postupne tak, ako sú verejné obstarávania ukončené a je podpísaná korešpondujúca zmluva. Do začiatku školského roka by malo byť doručené vybavenie na základe troch zmlúv, ďalšie zmluvy sa budú plniť na jeseň v novom školskom roku.

Podľa ministerstva školstva sa na digitálne vybavenie v rámci projektu edIT1 vyčlení 16,5 milióna eur, celkovo na projekt ide o sumu 20,3 milióna eur. Na digitálne vybavenie cez projekt edIT2 má smerovať taktiež 16,5 milióna eur, celkovo je na projekt vyčlenených 20 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2021
Dotácie na zlepšenie vybavenia jedální v školách
Rezort školstva sa rozhodol vyčleniť finančnú podporu pre školské jedálne. Zriaďovatelia môžu rezort požiadať o dotáciu v sume až päťtisíc eur do 28. februára 2021.
viac
19.05.2021
Tento rok pôjde na digitalizáciu v školstve 40 mil. eur
Do digitálnych technológií pre učiteľov a žiakov investuje ministerstvo školstva tento rok 40 miliónov eur. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) to označil za začiatok "digitálneho skoku" v školstve.
viac
28.06.2022
Školy sa môžu zapojiť do výzvy na organizáciu letných škôl do 30. júna
Základné, špeciálne základné školy, špeciálne výchovné zariadenia a spojené školy, ktoré majú organizačnú zložku základnej školy a sú zaradené v sieti škôl a školských zariadení, sa môžu zapojiť do výzvy na organizáciu letných škôl do 30. júna.
viac
29.06.2023
Ministerstvo školstva pošle školám ostatnú časť financií na energie na rok 2023
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR uhradí školám v plnej miere zvýšené prevádzkové náklady z dôvodu nárastu cien energií v roku 2023. Celková výška finančných prostriedkov predstavuje 12,4 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %